Proiectul „Scrisori pentru bunicii noștri” continuă cu un nou spectacol la Muzeul Apei din Timișoara
Luni, 28 august, la Muzeul Apei din Timișoara, atât cei mici, cât și cei mari sunt invitați la reprezentația spectacolului „Anaz și Dragonul”. Acesta face parte din proiectul „Scrisori pentru bunicii noștri”, implementat de Asociația Culturală BIS din Sibiu.
Proiectul are la bază ideea corespondenței. Copiii proveniți din medii sociale vulnerabile vorbesc prin scrisori cu vârstnicii singuri din județul Timiș și din Republica Moldova.
Vremuri trecute pentru bunici, rememorate prin scrisori de la copii
În timp ce bătrânii își amintesc de vremurile în care oamenii comunicau prin scrisori, cei mici descoperă acest tip de comunicare. De asemenea, beneficiarii iau parte la ateliere și spectacole de teatru. Aceste activități le dezvoltă imaginația, gândirea critică, stima de sine și calitățile sociale.
Până în acest moment, copii de toate vârstele din centre de asistență socială au participat la atelierele ținute de tineri traneri. Astfel, pe 26 și 27 pe iulie, Claudiu Fălămaș și Andreea Todincă au ținut câte două sesiuni ale atelierului de muzică și ritm la Centrul de zi „Sf. Nicolaeˮ și la Centrul Educațional pentru Integrare Școlară și Prevenirea Abandonului Școlar din cadrul organizației Societatea pentru Copii și Părinți. Pe 28 iulie, la Muzeul Apei, Andrada Grosu, Sharom Bukirwa, Claudiu Fălămaș și Andreea Todincă au animat atmosfera în cadrul atelierelor de teatru și dans. Și tot în același loc, în aceeași zi, a fost prezentat spectacolul de teatru pentru copii „Povești Africaneˮ, cu Andrada Grosu și Shama Leah (actriță de origine ugandeză).
Chiar dacă spectatorii vizați în mod special au fost copiii din centrele de asistență socială menționate, evenimentul a fost deschis tuturor copiilor din Timișoara. Aceștia au mers însoțiți de părinții lor, au cântat, au dansat și s-au bucurat alături de actrițe de o zi minunată în spațiul primitor al muzeului.
Povestea spectacolului „Anaz și Dragonul”
Spectacolul „Anaz și Dragonul” este al doilea eveniment din cadrul proiectului „Scrisori pentru bunicii noștri”. El va fi prezentat în 28 august, de la ora 11:00, la Muzeul Apei din Timișoara, iar intrarea este gratuită. „Deși gândită mai ales pentru categoria de vârstă cinci – 12 ani, povestea are conotații profunde, chiar și pentru adulți. Scrisă de Bianca Babeş, specialist în psihodramă, aceasta abordează teme precum tipologia inadaptatului, gestionarea propriilor emoții, importanța recunoștinței. Relația micuței zâne Anaz cu irascibilul și morocănosul dragon Bu urmează un drum sinuos. La capătul lui acesta din urmă își găsește echilibrul, se împacă cu sine și cu lumea, descoperă importanța prieteniei”, transmit organizatorii.
Evenimentul marchează un moment important și totodată emoționant. Va fi prima dată când seniorii și copiii care au corespondat prin scrisori se vor întâlni. Pe toată durata evenimentului, la fața locului se va desfășura un mic bazar. Participanții vor putea achiziționa obiectele croșetate sau tricotate realizate de către persoanele rezidente ale Căminului pentru Persoane Vârstnice „Inocențiu M. Klein”. Creațiile handmade vor putea fi cumpărate în baza unei donații care va merge către cămin.
Dicționar
Conotație: sens suplimentar al unui cuvânt adesea figurat, rezultat din experiența personală, din context; semnificație;
Sinuos: care are o linie șerpuitoare, plină de cotituri.