Copiii ne uimesc în fiecare zi cu ingeniozitatea, puterea, dorința, hotărârea și determinarea lor de a evolua. Andreea Gogan ridică greutăți încă de la vârsta de patru ani și opt luni. Acum a câștigat trei medalii la Campionatul Național de Juniori. Nu de ușor să ajungi campioană, mai ales într-un sport considerat mai ales masculin.
Andreea Gogan are 13 ani, este o halterofilă despre care veți mai auzi, și care tocmai a cucerit trei medalii de bronz la Campionatul Național, la categoria ei de vârstă, Juniori II.
Activitatea fizică este un element important pentru dezvoltarea sănătoasă a tinerilor și adulților. Practicarea sportului îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile fizice, să facă mișcare, să își facă prieteni, să se distreze, să învețe lucrul în echipă, să joace corect și să își îmbunătățească stima de sine. Mulți dintre ei își depășesc chiar și propriile așteptări, devenind campioni într-un sport care poate părea greu chiar și pentru adulți. Halterofilii trebuie să ridice greutăți cât mai mari, montate pe o bară. În cadrul unui interviu pentru articolul nostru despre Campionatul Național de juniori Haltere, am aflat istoria Andreei Gogan. Aceasta sportivă și elevă de nota zece are o istorie demnă de luat exemplu.
Andreea Gogan, multiplă medaliată națională și anul trecut campioană națională, este antrenată de Călin Milan și Darius Suiugan. Sportiva a participat la categoria Juniori II din cadrul Campionatului Național de Haltere Juniori, desfășurat săptămâna aceasta la Arad. Andreea face sport de la grădiniță, dar nu a neglijat nicio secundă învățătura, fiind o elevă de nota 10. Ea îmbină sportul cu învățătura, având rezultate foarte bune la ambele. Cariera ei în sport a început încă de la patru ani și opt luni, Andreea mergând la sală însoțită de părinți. „Ea era foarte docilă, foarte atentă și avea și calități pentru sport, nu neapărat haltere”, spune Călin Milan, profesor, antrenor și coordonator al Secției de haltere din Timișoara.
„Săptămâna aceasta, în perioada 22 – 24 august, s-a desfășurat etapa de Campionat Național juniori III (9 – 12 ani) și juniori II (13 – 15 ani). Competiția a avut loc la Arad, în cadrul clubului AMEFA. Au participat peste 100 de sportivi din întreaga țară. HALTERE CLUB TIMIȘOARA s-a prezentat cu cea mai titrată sportivă, Andreea Gogan. La cei 13 ani ai săi, aceasta a debutat în limitele categoriei de 45 de kilograme, reușind sa cucerească trei medalii de bronz. Andreea a obținut o medalie la stilul smuls cu 34 kilograme, ratând cu puțin medalia pentru 36 de kilograme, o medalie de bronz la aruncat cu 44 kilograme și un total de 78 kilograme”, spune antrenorul ei.
„A fost un concurs destul de reușit, obiectivul fiind obținerea unei medalii. Am cucerit 3 medalii, ceea ce ne mulțumește. Zic „ne mulțumește” pentru că Andreea a performat exemplar acum trei săptămâni la Cupa Timișoara. În cadrul competiției de la Arad, aceasta a performat în parametri optimi. Sâmbătă ne întoarcem la Cupa Arad, competiție internațională de tip „open” unde vor participa opt țări. Noi vom participa cu trei sportivi. Gogan Andreea va concura la juniori II, Boțoacă Alex va concura la juniori I iar Noja Iasmina va concura la seniori. Sportivii vor fi asistați de antrenorii Călin Milan și Darius Suiugan”, adaugă antrenorul.
Andreea a ales să practice sportul cu haltere de mică. Evoluția acesteia dă dovadă de efort și determinare, campioana muncind din greu pentru a-și îndeplini dorința de a performa constant, cât mai mult. „Motivul pentru care am ales să practic haltere a fost pentru că, încă de mică, mi-am dorit să fac un sport de performantă și să ajung la un nivel mare. Sprijinul cel mai mare pentru sport îl am de la profesorul meu Călin Milan, dar și de la părinții mei. Cel mai mult mă motivează faptul că, la fiecare concurs, reușesc să am rezultate bune”, ne spune campioana Andreea Gogan.
Am fost curioși să aflăm cum arată o zi din viața unei halterofile de 13 ani. „Mă trezesc de dimineața pentru școală și termin cursurile la ora 14:00, apoi vin acasă, mănânc și mă pun sa dorm ca să fiu odihnita pentru antrenament. La ora 17:00 plec la sală. M-am obișnuit cu acest stil de viață și chiar mi se pare foarte ușor programul acesta”, ne-a spus campioana de bronz a României la Haltere, Juniori II. Andreea este elevă la școală gimnazială ,,Dr. Alexandru M. Popescu ” din comuna Ponoarele.
Așa cum puteți vedea în fotografii, este mai degrabă slăbuță, are un corp armonios dezvoltat. Am fost curioși să aflăm ce mănâncă o halterofilă. „Am o dieta echilibrată, bazată in principal pe proteina animală, de exemplu carne de pasăre, ouă, mănânc de trei ori pe zi și mai iau două gustări. Încerc pe cât posibil să evit dulciurile dar și mâncarea fast food, dar recunosc că, din când în când, mai consum și această mâncare”, ne-a mai spus Andreea Gogan.
Întrebată ce recomandări are pentru tinerii care doresc să inițieze acest sport, Andreea ne spune „pentru cei care ar vrea să practice acest sport, dar și altele, le recomand să aibă încredere în ei și să nu se demoralizeze psihic atunci când au un concurs nereușit”. Acest sfat provine din experiența proprie a campioanei, reușind mereu să treacă peste obstacolele întâlnite, din dorința de a evolua. „Cu sportul acesta am început de la patru ani și opt luni, fiind îndrumată de părinții mei, mai ales de tatăl meu care este și el antrenor de sport. Am început cu un tub de un kilogram, evoluând pe zi ce trece. La prima mea națională, care a fost la Arad, am reușit să iau locul doi. Eram însă destul de aproape și de locul întâi. Câteodată am și căzut, dar m-am ridicat cu speranța că pot ajunge acolo unde îmi doresc”, adaugă sportiva.
Deși e încă mică, Andreea se gândește deja la un viitor în sport. În mod altruist, campioana vrea să ajute și alți tineri să își depășească limitele, devenind, pe mai târziu, antrenor sportiv. Aceasta speră să ajungă la Campionatele Olimpice și la Campionatele Mondiale, și e gata să muncească din greu pentru a-și îndeplini această dorință și pentru a aduce acasă și alte medalii. „În viitor aș vrea să ajung la Campionatele Olimpice și Mondiale și să am rezultate bune și acolo. Apoi aș vrea să mă fac și eu antrenoare de sport”, încheie Andreea.
Sursa foto: Călin Milan