Cum ne putem da seama dacă suntem alergici la ambrozie. Ce trebuie să facem
Alergiile aduc cu ele starea de rău și simptomele neplăcute. Foarte mulți copii și părinți suferă de diverse alergii, de multe ori însă, chiar fără să știe. Ambrozia este planta care cauzează alergii sezoniere, la începutul toamnei, în numeroase părți ale lumii. Este important să știm cum ne putem da seama dacă suntem alergici la aceasta și ce trebuie să facem în acest caz.
Alergiile apar atunci când sistemul nostru imunitar reacționează la o substanță străină. Fie că este vorba de polen, veninul de albine, părul animalelor de companie sau un anume aliment, substanțele prezente în acestea provoacă alergii care afectează atât copiii cât și adulții. Când una din aceste substanțe este întâlnită de o persoană alergică, sistemul imunitar poate reacționa excesiv producând anticorpi care „atacă” alergenul. Persoana alergică poate astfel să sufere de respirație șuierătoare, mâncărimi, secreții nazale, lăcrimare, mâncărime a ochilor sau alte simptome.
Ce este ambrozia
Ambrozia este o buruiană care crește și în toată țara noastră. Fiecare plantă trăiește doar un sezon, producând până la un miliard de boabe de polen. După mijlocul lunii august, pe măsură ce nopțile încep să se lungească, florile de ambrozie se maturizează și își eliberează polenul. Persoanele care au alergii la ambrozie reacționează la polenul acesteia. O substanță naturală numită histamina este eliberată atunci când organismul întâlnește polenul de ambrozie, provocând multe simptome incomode.
Cum ne putem da seama dacă suntem alergici la ambrozie
Polenul ambroziei provoacă simptome de alergie în rândul multor oameni. Acestea pot face viața persoanelor alergice destul de dificilă. Alergia la ambrozie poate provoca, de asemenea, simptome de astm bronșic în cazul persoanelor cu astm alergic. Observarea simptomelor poate indica prezența alergiei. Pentru a ne da seama dacă suntem alergici la ambrozie, este important să fim atenți la:
Strănutatul excesiv. Acesta poate apărea brusc, în special în cazul în care ne aflăm în apropierea plantelor de ambrozie. Deseori este însoțit și de mâncărime la nivelul ochilor și nasului.
Inflamarea căilor nazale și apariția dificultăților de respirație. Congestia nazală este unul dintre cele mai periculoase simptome în cazul persoanelor care suferă de astm.
Infamarea ochilor, mâncărime și lăcrimare.
Apariția tusei.
Erupțiile cutanate sau urticarie, urmate de mâncărime.
Stările de oboseală și moleșeală.
Ce trebuie să facem
Toate acestea pot fi semne clare ale alergiei la ambrozie. În cazul în care observați că simptomele se repetă sau apar anumite simptome mai grave, este recomandat consultul unui medic de specialitate. Este importantă identificarea timpurie a acestor simptome și începerea unui tratament adecvat, evitând astfel posibilele complicații. În cazul în care simptomele sunt ignorate, alergia se poate agrava și pot apărea chiar și alte afecțiuni, cum ar fi astmul. Este recomandată evitarea expunerii, în special în perioadele în care sunt prezente cantități mari de polen în aer. Ochelarii de soare ne pot ajuta să protejăm ochii de polen. La întoarcerea în casă, dușurile și hainele curate sunt recomandate pentru a elimina polenul prezent pe țesături sau piele.