Cum putem calma un copil nervos. Ce este bine și ce nu este bine să facem/spunem
De multe ori părinții se întreabă de ce copiii sunt nervoși, viața lor fiind considerată una simplă. Ei nu lucrează, nu plătesc facturi și, de cele mai multe ori, nu se luptă cu aceleași probleme ca ale adulților. Aceste sfaturi ne arată cum putem calma un copil nervos. Este important să știm ce este bine și ce nu este bine să facem/spunem.
În cele mai multe cazuri, factorul care declanșează reacțiile nervoase ale copiilor este frustrarea, mai exact momentul în care un copil nu poate obține ceea ce își dorește sau i se cere să facă ceva ce nu are chef să facă. Pentru unii copii, problemele de furie însoțesc adesea alte afecțiuni de sănătate mintală. Printre ele includem ADHD, autismul, tulburarea obsesiv-compulsivă și sindromul Tourette.
De asemenea, furia poate apărea în familii datorită geneticii. Înclinațiile noastre furioase pot avea efect asupra copiilor noștri, fapt ce subliniază importanța atitudinii pe care o avem în cazul în care cei mici au un episod furios. Reglarea emoțională, ca și alte domenii ale dezvoltării copiilor, necesită timp. Modul în care răspundem poate ajuta sau împiedica gestionarea furiei.
Cum putem calma un copil nervos
Pentru a ajuta un copil să se calmeze în timpul unui episod nervos este important să avem în vedere validarea sentimentelor lui. Deși problemele celor mici pot părea nesemnificative pentru adulți, acestea sunt foarte serioase pentru copii. Trebuie astfel să validăm sentimentele acestora și să ascultăm activ ce îi supără, pentru a putea înțelege. Așa putem afla mai ușor cum trebuie să acționăm pentru a-i calma.
Atenția părinților este cel mai puternic instrument. Deseori ajută să-i oferim copilului multă atenție pozitivă de îndată ce face ceva, pentru a se calma. Exemple precum „Îmi place că ai respirat adânc!” sau „Îți înțeleg supărarea și sunt bucuros/asă că mi-ai spus ce te deranjează!” sunt valabile chiar și în cazul episoadelor puternice de nervi.
Ce este bine să facem/spunem în cazul unui episod nervos
Este important să știm ce este bine și ce nu este bine să facem sau spunem în cazul episoadelor nervoase. Pentru a ajuta copiii furioși să-și găsească calmul, putem încerca una dintre următoarele expresii:
„Este în regulă să te simți așa”,
„Sunt aici dacă ai nevoie de mine”,
„Hai să vorbim despre asta”,
„Cum putem rezolva această problemă împreună?”
„Calmează-te pentru puțin timp, fie singur, fie cu mine”,
Este bine să utilizăm aceste fraze pentru a ajuta copii să se gândească la cel puțin câteva cuvinte pentru a descrie cum se simt și pentru a le oferi soluții directe de rezolvare a problemelor. Este important ca aceștia să primească timpul necesar pentru a se putea calma, fie că acesta este un timp petrecut singur sau alături de părinți. De asemenea, este bine să nu ne pierdem calmul și să abordăm situația cu timp și seriozitate.
Ce nu este bine să facem/spunem în cazul unui episod nervos
Dacă copilul dumneavoastră se confruntă cu furie și are dificultăți în a-i face față sau a o exprima corect, modul în care răspundeți este important. Pentru a calma un episod nervos și pentru a nu crea diferite traume copiilor, este recomandat să nu facem sau spunem anumite lucruri care pot răni sau enerva mai tare copiii. Dacă le respingem sentimentele, este puțin probabil ca aceștia să se calmeze și furia ar putea escalada în emoții mai mari.
„Este recomandat să nu spunem aceste lucruri unui copil furios:
„Nu te mai plânge atâta” – în schimb, încercați „Nu te pot înțelege, hai să încercăm vocea noastră normală”
„Nu mai loviți” – în schimb, încercați „Poți fi supărat, dar nu te voi lăsa să lovești”
„Te comporți ca un bebeluș” – în schimb, încercați „Aceste emoții mari sunt grele, hai să le rezolvăm”
„Nu mai arunca lucruri” – în schimb, încercați „Este bine să fii supărat, dar nu te voi lăsa să rănești pe cineva sau ceva”
„Mă faci de rușine” – în schimb, încercați „Mergem într-un loc privat și liniștit să rezolvăm asta”
„Nu mai țipa” – în schimb, încercați „Știu că ești supărat, dar nu te pot înțelege atunci când țipi”, recomandă bellybelly.com.