COPIII COOL FAC SPORT. Activitatea fizică este un element important pentru dezvoltarea sănătoasă a tinerilor și adulților. Halterofilii juniori din toată România participă la un nou campionat în perioada 22 – 24 august 2023. Săptămâna aceasta se va desfășura, în cadrul clubului Amefa, din Arad, Campionatul Național de Juniori III (9-12 ani) și Juniori II (13-15) ani HALTERE. Competiția este organizată de Federația Română de Haltere.
Practicarea sportului îi ajută pe copii și tineri să învețe cum să-și controleze emoțiile și să canalizeze sentimentele negative într-un mod pozitiv. De asemenea, îi ajută să-și dezvolte răbdarea și să înțeleagă că poate fi nevoie de multă practică pentru a-și îmbunătăți atât abilitățile fizice, cât și alte activități din viața de zi cu zi. Haltere este un sport în care oamenii ridică greutăți mari. Acestea sunt formate din discuri de diferite greutăți, puse pe capetele unei bare. Simplu spus, în acest sport, halterofilii trebuie să ridice greutăți cât mai mari, montate pe o bară.
„În cazul halterelor există două tipuri de exerciții de bază:
Tinerii sportivi pot începe un program de antrenament pentru haltere în același timp în care încep să facă sporturi organizate, încă de la vârsta de șapte sau opt ani. Este important însă ca aceștia să își exprime interesul și să fie suficient de maturi pentru a urma instrucțiunile antrenorilor. Copiii și tinerii care practică ridicările cu greutăți sunt provocați să facă îmbunătățiri constante, atât în ceea ce privește forța, cât și privind flexibilitatea. Halterele ajută, de asemenea, la creșterea vitezei, puterii și la îmbunătățirea capacității de a desfășura exerciții de mare intensitate. Capacitatea tinerilor și a copiilor de a învăța și de a se antrena din ce în ce mai mult, pe parcursul fiecărei sesiuni, le permite să îndeplinească rapid diferite obiective de fitness și sănătate.
„În primul rând, sportul înseamnă sănătate. În al doilea rând, există necesitatea omului de a deveni puternic, indiferent că duce o plasă de la piață sau că își ajută părinții să facă ceva. Orice om poate și trebuie să devină puternic în felul lui, nu contează că ridică sute de kilograme sau un bidon de apă, important este să aibă încredere în sine. Majoritatea sportivilor care încep acest sport prind drag pentru că văd, pe zi ce trece, că devin tot mai puternici și se autodepășesc”, ne spune Milan Călin, profesor, antrenor și coordonator al secției de haltere din Timișoara.
Ridicarea de greutăți olimpice este deschisă tuturor, indiferent de vârstă, nivelul de fitness sau gen. La fel ca orice alt sport, campionii la haltere vor concura în diferite campionate, în funcție de vârstă. În cadrul Campionatelor Naționale de Haltere pentru Juniori, cei mai buni tineri halterofili din țară se vor întrece, timp de câteva zile, pentru medalii.
Campionatele Naționale de Haltere Juniori II U15 & Juniori III vor avea loc, în această săptămână, la Arad. Competiția este organizată de Federația Română de Haltere. Evenimentul se va desfășura în cadrul Complex ACS Amefa, în perioada 22 – 24 august 2023. Campionatul urmează să fie difuzat live pe ewfsport.tv.
„Competiția de haltere se desfășoară pe categorii de vârstă și categorii de greutate, începând de la cea mai mica categorie și până la cea mai mare. Copiii au categorii puțin mai diferite față de juniorii mari sau seniori. În funcție de programul competiției, fiecare sportiv are trei încercări la fiecare probă. Vor avea loc astfel trei încercări la proba „smuls” și trei încercări la proba „aruncat”. La stilul smuls, bara se ridică cu o priză mai largă, dintr-o singură mișcare, deasupra capului. La aruncare se folosește o bară mai îngustă care se ridică până la piept și de la piept se ridică sus. Un sportiv poate să câștige o medalie la stilul smuls, una la aruncat și una la total. Totalul fiind cel mai bun rezultat la smuls adunat cu cel mai bun la rezultat la aruncat, urmând să fie făcut un total. Un sportiv poate lua astfel una, două, trei sau nici o medalie. La olimpiadă contează doar totalul, fiind un sport olimpic”, spune Milan Călin.
„Săptămâna aceasta se va desfășura una dintre competiții, la Arad. Sunt de fapt două competiții. Prima este cea de Juniori III iar a doua Juniori II. Urmează să fie prezenți halterofili din întreaga țară, fiind un campionat național. În linii mari vor participa peste 100 de sportivi, fiind vorba și de juniori III (9-12 ani) și de juniori II (13-15 ani). Club Timișoara se prezintă cu sportivă Gogan Andreea, la categoria de vârstă 13-15 ani, în limitele categoriei de 45 kg. Andrea a încheiat în 2021 categoria Juniori III, în postura de campioană națională. Obiectivul nostru este să urcăm pe podium”, adaugă acesta.
Gogan Andreea, multiplă medaliată națională și anul trecut campioană națională, este antrenată de Milan Călin și Suiugan Darius. Aceasta urmează să participe la competiția Juniori II din cadrul Campionatele Naționale de Haltere Juniori. Andreea face sport de la patru ani și opt luni, fiind campioană și la școală. Aceasta îmbină sportul cu școala, având rezultate foarte bune și la învățătură.
„Andreea a venit la sală la vârsta de patru ani și opt luni, fiind un caz aparte. Ea era foarte docilă, foarte atentă și avea și calități pentru sport, nu neapărat haltere. Pentru început, părinții au venit cu ea la sală. Un lucru foarte important de menționat este că noi, atunci când lucrăm cu un copil, ne bazăm pe dezvoltarea multilaterală. El nu trebuie să ajungă campion mondial pentru a face acest sport. Dacă are calități pentru sportul acesta, noi îl vom îndruma. Dacă nu are, nu contează. Important este să fie activ, să vină la sală și să învețe exercițiile care îl ajută în viața de zi cu zi, nu neapărat doar în sportul de performanță”, completează antrenorul.
Sursa foto: facebook.com, pinterest.com, Milan Călin
Cum putem calma un copil nervos. Ce este bine și ce nu este bine să facem/spunem