COMORILE MUZEELOR. Sigiliul scarabeu, una din antichitățile egiptene pline de mister
În luna aprilie a anului 1879, preotul Emil Folly de Follimonov a donat Muzeului Național al Banatului o mască din lemn de sicomor și o statuetă ușabti cumpărate în timpul unei călătorii în Egipt, marcând astfel începutul exoticei colecții de antichități egiptene a MNaB. În această colecție, ceva mai târziu a ajuns și sigiliul scarabeu.
Așa cum ne spun reprezentanții Muzeului, colecționarea antichităților egiptene a fost practicată de muzeele europene începând cu sec. al XIX – lea nu doar ca urmare a interesului pentru Egiptul antic, considerat leagăn al culturii omenirii, ci mai ales în scopul educării publicului larg. În august 1906, colecția de antichități egiptene s-a mărit semnificativ prin donația arhitectului 𝐌𝐚𝐱 𝐇𝐞𝐫𝐳 𝐁𝐞𝐲, 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐀𝐫𝐚𝐛 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐚𝐢𝐫𝐨, legat sentimental de Timișoara, unde își petrecuse adolescența. Urmează zeci de donații expediate muzeului, dintre ele făcând parte și obiectul descris astăzi.
Sigiliul scarabeu, una din antichitățile egiptene pline de mister
Scarabeul, inițial o amuletă religioasă, a fost adoptat pentru a fi utilizat ca sigiliu începând de la mijlocul Primei Perioade Intermediare, iar ulterior folosit ca atare în timpul Regatului Mijlociu. Fie purtați ca sigilii sau ca bijuterii amulete, scarabeii au continuat să fie produși până la sfârșitul istoriei faraonice.
„Donația lui Maximilian Herz în 1906, scarabeul este atașat de un carton de la negustorul Ralph Harrup Blanchard din Cairo, pe care scrie: 𝐀𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐬𝐜𝐚𝐫𝐚𝐛𝐞𝐮 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐚𝐮𝐭𝐞𝐧𝐭𝐢𝐜 𝐠𝐚𝐫𝐚𝐧𝐭𝐚𝐭, 𝐂𝐚𝐢𝐫𝐨 𝐄𝐠𝐢𝐩𝐭, iar textul Thothmes III, XVIII Dinastia 1500 a.Chr., cu semnătura cu Blanchard și mai multe grupuri de numere. Scarabeul este atașat de carton cu o sfoară fixată cu ceară aurie de sigilare.
Porțiunea superioară a sigiliului specifică valoarea în scriere arabă 100 de 1000s (mii de sute) – o formă de numărare în perioada Mamluk – în timp ce pe partea inferioară apare horkak, o monedă locală. Sigiliul este din steatit, cu glazură ocru – maro. Baza acestuia este gravată cu hieroglife încadrate într-un cartuș: Mn – hpr –Rc( Men – kheper – Ra, numele regal al lui Thutmose III), flancat și protejat de aripile întinse ale unui șoim. Dimensiuni: 1,74cm lungime; 1,25cm lățime; 0,79 înălțime, datat Dinastia a 18 –a”, transmit reprezentanții MNaB.