Ce este misofonia, fobia care afectează foarte mulți oameni
Există câteva sunete, banale am putea spune, pe care unii le trec cu vederea, iar alții le detestă. Sunt persoane care au dezvoltat o fobie sau reacții negative puternice la anumite sunete comune, pe care le auzim aproape zilnic. Aflați ce este misofonia, fobia care afectează mai mulți oameni decât credeți.
Potrivit unui studiu realizat la începutul acestui an în Marea Britanie, aproape una din cinci persoane ar putea avea misofonie. Cercetătorii au analizat reacțiile participanților la sunete considerate în mod obișnuit declanșatoare pentru persoanele cu această fobie. Printre ele se numără mestecatul zgomotos, sorbirea sau chiar căscatul. Persoanele cu misofonie sunt afectate emoțional de obicei de sunetele făcute de alții.
În timp ce doar 2,3% dintre participanții la sondaj s-au autoidentificat ca având misofonie, cercetătorii au declarat că 18% au prezentat simptome ale acestei afecțiuni. Deși nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește ponderea misofoniei în funcție de sex, autorii au constatat că persoanele care depășesc pragul de misofonie erau în medie cu 3,3 ani mai tinere decât cele care se aflau sub acest prag.
Numărul persoanelor cu misofonie, mai mare?
Unul din cercetătorii studiului susține că numărul persoanelor care au de-a face cu misofonia ar putea fi mult mai mare. „Este important faptul că studiul nostru a arătat că 1 din 5 persoane din Marea Britanie experimentează reacții misofone semnificative. Dar doar o mică parte dintre ele era conștientă de acest termen. Acest lucru înseamnă că majoritatea persoanelor cu misofonie nu au un nume pentru a descrie ceea ce experimentează. Echipa noastră muncește din greu pentru a crește profilul afecțiunii și pentru a le oferi medicilor instrumentele de care au nevoie pentru a înțelege și evalua misofonia în mod eficient”, a declarat, potrivit scimex.org, Silia Vitoratou de la King’s College London.
„Studiul nostru a surprins complexitatea afecțiunii. Misofonia este mai mult decât a fi deranjat de anumite sunete. Înseamnă să te simți prins în capcană sau neajutorat atunci când nu poți scăpa de aceste sunete și să pierzi anumite lucruri din această cauză. Este vorba despre sentimentul că este ceva în neregulă cu tine pentru modul în care reacționezi la sunete. Dar și despre faptul că nu poți face nimic în privința asta. Poate fi o mare ușurare să afli că nu ești singur. Că și alți oameni reacționează în acest fel la sunete. Să afli că există un cuvânt pentru ceea ce experimentezi”, a adăugat Jane Gregory, de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie.