Pasionații de artă sunt invitați să îl „întâlnească” pe Constantin Brâncuși. Două evenimente aduc în prim plan operele marelui sculptor. Opera „Sărutul” urmează să fie expusă la București. La Timișoarea, o profesoară Fulbright, Laura West, va fi gazda unei călătorii extraordinare în opera marelui sculptor, într-un eveniment unic, în cadrul proiectului după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după.
Constantin Brâncuși nu este doar cel mai cunoscut sculptor român. Pentru unii este „Titanul”, pentru alţii, „Părintele sculpturii moderne”. Oricum ar fi supranumit, Constantin Brâncuşi rămâne artistul genial recunoscut de întreaga planetă, românul care a avut o contribuţie covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși s-a născut pe 19 februarie 1876 în Hobița, Gorj. El era al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși, un cioplitor în lemn, și al Mariei Brâncuși, casnică.
La început, sculpturile sale erau formate din reprezentări clasice ale formei umane. Pe parcursul evoluției sale artistice, el a dezvoltat diferite cunoștințe și îndemânare, dorind să încerce diferite tehnici de modelare a materialelor. Dincolo de opera sa, una dintre cele mai interesante realizări ale lui Constantin Brâncuși a fost modul în care a ajuns la Paris. Vă vine să credeți că el a mers pe jos din România până în capitala Franței? Acolo s-a înscris la Școala de Arte Frumoase unde a învățat doar doi ani.
Deseori, operele lui Constantin Brâncuși au oglindit arta populară românească și unitatea dintre sensibilitate și spiritualitate. Acestea aveau rădăcini adâncite în tradiție, mituri și magie. În anul 1936, pe vremea când Brâncuși era deja foarte cunoscut în Vest, lucrările sale se vindeau pe sume impresionante. Sculptorul își petrecuse deja 30 de ani din viață în Paris. Deși fusese educat în școlile de la Paris, Viena și București, el juca rolul unui țăran needucat, lucru ce îi oferea un farmec aparte printre occidentali. În timpul comunismului, operele lui Brâncuși au trecut printr-o perioadă mai dificilă. Constantin Brâncuși este considerat o figură centrală în mișcarea artistică modernă și unul din cei mai mari sculptori ai secolului XX. A murit pe 16 martie 1957, în Paris, Franța.
Sculptura „Sărutul” vine la Bucureşti de la Craiova și va fi expusă, de luni, pentru zece zile în cadrul Art Safari Love Edition, în Centrul Vechi al Capitalei. Lucrarea cu valoare de asigurare de 22 de milioane de euro este transportată de la Muzeul de Artă din Craiova la Bucureşti în condiţii de maximă securitate, escortată de Jandarmeria Română.
Lucrarea „Sărutul” din colecția Muzeului de Artă din Craiova se remarcă prin faptul că artistul a renunțat la orice detaliu figurativ al personajelor, concengtrându-se pe gestul amplu al îmbrățișării ce contopește cele două siluete, redând astfel nemijlocit întreaga forță expresivă a iubirii. Muzeul de Artă Craiova mai deține alte șapte lucrări realizate de Constantin Brâncuși.
Numeroase sculpturi ale lui Constantin Brâncuşi au contribuit imens în lumea artei. Lucrări precum „Sărutul”, „Măiastra”, „Domnișoara Pogany”, „Coloana Infinitului”, „Cap” și multe altele continuă să atragă atenția și astăzi. Cioplită în piatră, ”pera „Sărutul” întruchipează îmbrățișarea și sărutul a doi îndrăgostiți și este considerată prima sculptură modernă a secolului XX, fiind creată în anul 1907.
Deși Brâncuși a creat numeroase versiuni ale sărutului, aceasta este cea mai cunoscută dintre ele. Simbolismul lucrării face referire la îmbrățișarea îndrăgostiților, un gest simplu însă plin de însemnătate. Îndrăgostiți îmbrățișați au fost reprezentați în numeroase opere ale marilor artiști precum Auguste Rodin, Edvard Munch sau Gustave Moreau.
„Primul Sărut al lui Brâncuși (1907), o capodoperă cunoscută și iubită în toată lumea, se vede la Art Safari Love Edition, doar pentru 10 zile! După jumătate de secol, capodopera „Sărutul” de Brâncuși vine la Art Safari, între 21-30 august. ZILNIC, de la 12:00 la 21:00. Cei interesați pot vizita patru expoziții de artă:
Vineri, 18 august, de la ora 18,30, pasionații de artă sunt așteptați în Cazarma U din centrul Timișoarei. Aceștia au șansa să ia loc la masa la care sculptura marelui Constantin Brâncuși se va oferi ascultătorilor în poveștile Laurei West. Profesor Fulbright la Universitatea de Vest din Timișoara, Laura West va fi gazda unei călătorii extraordinare în opera marelui sculptor, într-un eveniment unic, în cadrul proiectului după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după.
Intitulată „Șezând la masă cu Brâncuși” – o sesiune de povestiri cu Laura West, întâlnirea este concepută ca moment al scenariului de pregătire a publicului cu opera lui Brâncuși care va putea fi admirată într-un expozeu mai amplu, de la mijlocul toamnei acestui an, tot la Timișoara. În anul în care orașul este Capitală Europeană a Culturii, acesta va fi gazda celei mai ample expoziții Brâncuși din ultimii zeci de ani. Momentan, Cazarma U, ce și-a construit întregul concept în jurul ideii de sculptură și a felului în care ea a crescut din filonul moștenit, este locul ce-și asumă acest rol pregătitor.
Laura West este profesor Fulbright la Universitatea de Vest din Timișoara și la Universitatea Salisbury din Maryland, SUA și este recunoscută ca savant și cercetător specializat în sculptură, turnare metalică și fabricare digitală. Atrasă de România mai întâi pentru dragostea ei față de Brâncuși, aceasta a revenit ulterior îndrăgostită de oamenii și cultura României.
Laura West a predat scanarea 3D și imprimarea 3D la Facultatea Arte și Design din Timișoara și a organizat o expoziție internațională și o conferință care au adus aici artiști și opere de artă din întreaga Europă și Statele Unite. Laura West își va încheia bursa Fulbright la Timișoara în ianuarie 2024 cu o expoziție personală despre lucrările de sculptură inspirate din cercetările sale aici.
„Proiectul după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după își completează demersul prin câteva evenimente ce vizează pregătirea publicului pentru întâmpinarea operei lui Brâncuși – parcurgerea unui drum de apropriere conștientă, asumată”, spune Sorina Jecza, președintele Fundației Interart Triade, care a organizat evenimnentul ce face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023.
Întâlnirea cu Laura West va avea loc în Cazarma U, în spațiul librăriei la Două Bufnițe, și va fi urmată de discuții libere. Veți asculta povești captivante și veți putea afla cum pasiunea lui Brâncuși pentru formă i-au influențat cercetarea și propriile opere de sculptură. Participarea la eveniment este gratuită și necesită înregistrare prin formular la adresa: https://forms.gle/gfiuyqPnN9ZHspAcA .
Sursa foto: pinterest.com, artsafari.ro
Reducerile de preț. La ce trebuie să fie cumpărătorii atenți