Astăzi sărbătorim pisicile negre. Cum au devenit ele „ghinioniste”
Ziua de 17 august le este dedicată lor, pisicilor negre. Deși au același număr de lăbuțe, doi ochi, o coadă lungă, se hrănesc și iubesc la fel de mult ca alte pisicuțe, pisicile negre sunt considerate nenorocoase, aducătoare de ghinion. Ele nu au fost mereu așa. În ziua în care suntem îndemnați să le apreciem, vă povestim cum pisicile negre au devenit ghinioniste.
În primul rând, este important să definim ce sunt pisicile negre. Nu facem referire la o rasă anume ci la pisicile domestice care au în totalitate blană neagră. Fie că sunt o rasă mixtă, specifică sau o pisică domestică comună, fără o anumită rasă, cuvântul „ghinion” le însoțește atunci când merg pe stradă sau ne trec prin față. Asociația Crescătorilor de Pisici recunoaște 22 de rase de pisici care se pot naște cu blăniță complet neagră. Culoarea neagră a blănii este cea mai dominantă dintre toate. Majoritatea pisicilor negre au ochi galbeni.
Istoria pisicilor negre
Culoarea neagră a blănii pisicilor este genetică. Aceasta este cauzată de un nivel ridicat de producție a pigmentului melanină. Interesant este faptul că pisicile negre își pot schimba culoarea în timp. Prea mult timp la soare poate provoca o „ruginire” reversibilă a hainei de blană până la un maro închis-roșcat.Este vorba de același lucru care li se întâmplă și oamneilor când îmbătrânesc, albindu-li-se părul.
Istoria minunatelor feline ne spune că pisicile negre au fost odată adorate ca zei. De exemplu în Egiptul antic. Până la începutul Evului Mediu, alte culturi considerau pisicile negre ca fiind aducătoare de noroc. Dar, cumva, de-a lungul anilor, pisicile negre au primit o reputație proastă. Ele au fost acuze chiar și de furt de suflete, de schimbare a formei și de relaționare cu vrăjitoarele trecutului.
Cum au devenit pisicile negre „ghinioniste”
Superstiția care spune că pisicile negre aduc ghinion provine, probabil, din vremurile medievale. Pe atunci, vrăjitoarele erau persecutate și se credea că pisicile negre sunt asociate cu acestea. Multe persoane considerau chiar pisicile negre ca fiind vrăjitoare deghizate într-un animal. De asemenea, în Evul Mediu, un animal cu pene sau blană întunecată, inclusiv corbii și ciorile, semnalau moartea. În Italia din secolul al XVI-lea, se credea că moartea era iminentă dacă o pisică neagră s-ar întinde pe patul unui bolnav.
În ziua de astăzi, o pisică neagră este asociată cu ghinionul și, din păcate, cu moartea, semn că frica pentru aceste animale a rămas prezentă. Deși nu există o dovadă definitivă că pisicile negre sunt aducătoare de ghinion sau moarte, credința este larg răspândită. Multe persoane consideră însă că, mai mult ca sigur, o pisică neagră care ne traversează calea înseamnă pur și simplu că pisica se duce undeva. Ba mai mult, în unele țări asiatice, cum ar fi China și Japonia, pisicile negre sunt considerate nu numai norocoase, ci și creaturi care atrag bogăția în familie.
Astăzi sărbătorim pisicile negre
Pe data de 17 august celebrăm „Ziua aprecierii pisicilor negre”. Această sărbătoare a fost creată tocmai pentru a ajuta la risipirea unora dintre miturile și prejudecățile care înconjoară aceste frumoase pisici. Pisicile negre au nevoie în medie de o săptămână mai mult pentru a găsi o casă în comparație cu alte pisici colorate. De multe ori, acestea nu sunt adoptate din cauza fricii produsă de superstițiile existente. Aceste superstiții astfel nu doar că le poartă ghinion ci alungă posibilele familii iubitoare.