Importanța sănătății orale la copii. Elevii dintr-un mare oraș beneficiază de tratament gratuit
Sănătatea orală este importantă la orice vârstă. Este important însă ca grija pentru aceasta să înceapă de la vârste fragede. Copiii din clasele pregătitoare ale orașului Brașov vor beneficia gratuit de un tratament dentar important.
Cariile dentare apărute la începutul copilăriei pot afecta sănătatea. Pe lângă durerea provocată de dinții stricați, cei mici se pot confrunta și cu probleme de somn, probleme de vorbire și dificultăți privind alimentația. Capacitatea copiilor de concentrare și învățare este și ea afectată din cauza durerii. Cei mici întâmpină astfel numeroase dificultăți și sunt chiar predispuși să sufere de aceste probleme pe tot parcursul copilăriei. Multe familii din România nu își permit servicii medicale dentare sau nu sunt informate privind importanța lor. „Potrivit unui raport al Institutului Național de Sănătate Publică, jumătate dintre copiii cu vârste cuprinse între şase și zece ani examinaţi stomatologic au nevoie de tratament”, spune realizatorul Cristina Dumitrescu, în cadrul emisiunii RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI.
Frica de dentist
Mulți copilași se confruntă cu frica de dentist. De cele mai multe ori aceasta se datorează faptului că nu au mai fost la dentist înainte și sunt speriați de procedurile ce vor urma. Primul și cel mai important pas pentru a-i ajuta pe cei mici să depășească această frică este să construim o relație de încredere cu un stomatolog pediatru. Este important să comunicăm temerile copiilor pentru ca echipa stomatologică să poată aborda și gestiona temerile specifice. Astfel cei mici pot înțelege mai bine ce urmează să se întâmple și se pot acomoda cu mersul la dentist.
Cum îi ajutăm pe copii să treacă peste această frică
Înainte de a merge la dentist, îi putem ajute pe copii să se acomodeze cu ideea tratamentelor dentare. Este important ca vizitele la dentist să aibă loc însă de la o vârstă fragedă. Este recomandat un stomatolog pediatru, de preferință unul distractiv, care să aibă destulă răbdare cu cei mici. Înainte de orice vizită, adulții trebuie să discute cu ei despre stomatolog și sănătatea orală. De asemenea, cei mici trebuie să aibă un model de urmat. Ei vor urma exemplul părinților dacă aceștia merg la stomatolog și sunt interesați de menținerea sănătății orale. Pentru a face vizita la dentist mai puțin înfricoșătoare, cei mici se pot juca alături de adulți. O vizită amuzantă a păpușilor preferate la stomatolog poate face viziunea unui tratament dentar mai plăcută.
Importanța sănătății orale la copii
„Cariile netratate pot provoca dureri și infecții. Acestea pot duce la probleme cu mâncatul, vorbitul, joaca și școala. Copiii care au o sănătate orală precară lipsesc adesea mai mult de la școală și primesc note mai mici decât copiii care nu au”, scrie cdc.gov. Durerea nu îi lasă pe aceștia să se concentreze și să se bucure de copilărie. Cariile trebuie tratate încă de la apariție, fiind mult mai ușor pentru cei mici. O carie care doare este deja mult prea avansată și necesită un tratament mai complex sau chiar o plombă sau un implant dentar.
„Mai mult de jumătate dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani au avut o carie la cel puțin unul dintre dinții de lapte. Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani din familii cu venituri mici sunt de două ori mai probabil să aibă carii, comparativ cu copiii din gospodăriile cu venituri mai mari”, mai scrie cdc.gov.
Elevii din Brașov beneficiază de tratament gratuit
„Copiii de clasa pregătitoare din Brașov vor beneficia gratuit de sigilarea molarilor de şase ani. Programul inițiat de autoritățile locale a fost lansat în dezbatere publică și presupune acordarea tratamentului în cabinetele stomatologice existente în școlile din oraș”, a mai spus realizatorul Cristina Dumitrescu, în cadrul emisiunii RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI. Primii molari permanenți apar în jurul vârstei de șase ani. Aceștia nu sunt astfel precedați de dinții de lapte. După apariția lor, este importantă o vizită la medicul stomatolog pentru sigilare.
Procedura de sigilare a molarilor
„Este o intervenție care să ajute la prevenirea apariției cariilor și la protejarea sănătății dentare a celor mici. Această procedură se va desfășura în cabinetele din unitățile de învățământ pe care le avem în acest moment, şase cabinete stomatologice în școlile din Brașov, urmând să creștem numărul acestora prin investiții, în amenajarea și dotarea de noi cabinete stomatologice”, a adăugat viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu