Atunci când se enervează, de cele mai multe ori oamenii înjură. O fac și copiii. Inițial fără să-și dea seama, ci doar imitând adulții, iar apoi, când mai cresc, devine o obișnuință. Cercetătorii au descoperit ce se întâmplă în creierul tău atunci când înjuri.
Un studiu realizat de Universitatea Keele din Marea Britanie a analizat peste 100 de lucrări academice pe tema înjurăturilor. Studiul, publicat în revista Lingua, arată că utilizarea cuvintelor tabu poate afecta profund modul în care gândim, acționăm și ne raportăm unii la alții. Oamenii asociază adesea înjurăturile cu catharsisul, adică eliberarea de emoții puternice. Această eliberare este incontestabil diferită de, și mai puternică decât, alte forme de utilizare a limbajului.
Înjurăturile stârnesc emoțiile. Acest lucru poate fi măsurat prin răspunsuri autonome, cum ar fi creșterea transpirației și, uneori, creșterea ritmului cardiac. Aceste modificări sugerează că înjurăturile pot declanșa funcția „luptă sau fugi”. Cercetările neuroștiințifice sugerează că înjurăturile ar putea fi localizate în părți diferite ale creierului față de alte regiuni de vorbire. Experimentele de laborator arată, de asemenea, efecte cognitive. Știm că înjurăturile atrag mai multă atenție și sunt mai bine reținute decât alte cuvinte. Dar acestea interferează și cu procesarea cognitivă a altor cuvinte / stimuli, astfel încât se pare că înjurăturile pot, uneori, să stea și în calea gândirii.
În experimentele care le cereau oamenilor să scufunde o mână în apă înghețată, înjurăturile produc ameliorarea durerii. În aceste studii, vocalizarea unei înjurături duce la o toleranță mai mare la durere și la un prag mai ridicat al durerii în comparație cu cuvintele neutre. Alte studii au constatat o creștere a forței fizice la oameni după ce au înjurat.
O nouă înjurătură, inventată de o matematiciană
Sophie Maclean, studentă la Kings College London, a descoperit o înjurătură nouă. Ea s-a bazat pe o listă de 186 de termeni ofensatori, potrivit dailymail.co.uk, și a stabilit că cea descoperită de ea este „cea mai bună înjurătură din lume”. Cercetătoarea a introdus o listă de „cuvinte urâte” populare într-un model computerizat, care a descoperit apoi că cuvântul suprem începe cu litera „b” și se termină cu „-er”. Așa s-a ajuns la „banger” sau, pe scurt, „ber”. Sophie Mclean a constatat că, atunci când nu i s-a dat nicio informație, modelul a inventat cuvinte precum „ditwat”.