Vârsta la care apar primele semne ale desprinderii de autoritatea părinților. De ce ne sfidează copiii
Simțim uneori că adolescenții și copiii au un răspuns pentru toate. În general acest răspuns este exact opusul răspunsului nostru. Ei încep să fie autoritari atunci când vine vorba de a lua decizii legate de sine sau de obiectele care le aparțin. Acest lucru se poate datora vârstei. Pre-adolescenții care au între 10 și 12 ani sunt într-o perioada critică. La vârsta aceasta apar primele semne ale desprinderii de autoritatea părinților.
Mulți părinți își doresc copii cuminți și ascultători. Fie că este vorba de modul în care răspund, de modul în care acționează în raport cu ceilalți sau de deciziile pe care le iau, părinții încercă, prin stiluri diferite de parenting, să formeze gândirea copiilor într-un mod pozitiv. Mulți copii se luptă cu autoritatea și au dificultăți în respectarea limitelor sau regulilor. Ei nu se pot conforma solicitărilor și, în general, sunt lipsiți de respect față de ceilalți din societate. Unii aleg chiar să îi sfideze pe adulți și sunt supărați atunci când sunt refuzați. Alții sunt mai subtili și pur și simplu încep să se desprindă de autoritatea părinților.
Vârsta la care apar primele semne ale desprinderii de autoritatea părinților
Pre-adolescenții care au între 10 și 12 ani sunt în perioada critică în care apar primele semne ale desprinderii de autoritatea părinților. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Neuroscience de către Școala de Medicină Stanford, odată ce copiii împlinesc vârsta de 13 ani, încep să nu mai asculte deloc de vocea părinților. Tinerii nu o mai consideră „plină de satisfacții”. Aceștia încep să caute noi voci necunoscute și sfaturi de care să țină cont. Ei acordă astfel mai multă încredere altor persoane precum prietenii sau străinii. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că acest fenomen este periculos. Sfaturile și îndrumările primite de tineri sunt uneori complet greșite și dăunătoare pentru ei.
De ce își sfidează copiii părinții
Este timpul să recunoaștem că aproape toate generațiile au făcut această trecere de la autoritatea părinților la sfidare. De multe ori chiar, cei mici nu ne ascultă sfaturile deoarece consideră că știu mai multe decât noi în diverse privințe. Opiniile sunt diferite, în funcție de cunoștințele și experiențele părinților și copiilor. Ce este important însă este nu doar ascultarea părinților ci respectarea diverselor cereri ale acestora. Părinții cer o mulțime de lucruri care sunt în interesul copiilor, chiar dacă aceștia nu le pot înțelege în acel moment. Indiferent de motivul care cauzează aceste dificultăți de ascultare, este important să știm că adolescenții și copiii nu intenționează să fie lipsiți de respect. Aceștia au nevoie doar de ajutor în a-și dezvolta abilitățile necesare pentru a asculta.
Ce măsuri pot lua părinții
O bună modalitate de a alunga aceste comportamente sfidătoare este să le oferim copiilor doze zilnice de atenție pozitivă. Părinții pot juca un joc alături de copil, să îi laude rezultatele, să îl încurajeze, să petreacă timp vorbind sau să meargă la o plimbare relaxantă. Doar câteva minute de atenție pozitivă pot contribui în mare măsură la reducerea sfidării. Este important și modul în care părinții comunică sau formulează o anumită cerință. Copiii nu reacționează pozitiv la tonul ridicat și la porunci. Aceștia trebuie să înțeleagă din tonul vocii faptul că rugămințile și cererile părinților sunt spre binele lor. Astfel copiii vor alege să respecte sfaturile și cererile adulților, spre binele propriu.