Oamenii cu ochi albaștri au un singur strămoș comun. Cum a apărut această culoare a ochilor
Există un număr nelimitat de nuanțe și combinații de culori care alcătuiesc culoarea ochilor noștri. Aceștia sunt împărțiți însă în șase culori distincte: maro, negru, albastru, verde, gri și chihlimbar. Diverse cercetări recente dovedesc faptul că oamenii cu ochi albaștri au un singur strămoș comun. Cum a apărut această culoare a ochilor.
Pigmentul prezent în iris este cel care determină culoarea ochilor noștri. Cele șase culori ale irisului sunt: maro / căprui, negru, albastru, verde, gri și chihlimbar. Aceasta din urmă este des confundată cu ochii de culoare maro. Ochii de chihlimbar tind însă să fie de o culoare solidă aurie și nu prezintă alte pete de culoare specifice ochilor maro.
Care este cea mai rară culoare a ochilor
Cea mai rară culoare a ochilor este culoarea verde ( aproximativ 9% din oameni), urmată de ochii chihlimbar (aproximativ 18%), ochii albaștri (aproximativ 27 %) și ochii maro sau negri (aproximativ 45%). Deși ochii de culoarea neagră sunt luați în considerare, acest pigment nu există în iris. Persoanele cu ochi de culoare neagră au în schimb ochi de un maro foarte închis. Acest lucru face culoarea maro aproape imposibil de distins de pupilă și apare ca fiind neagră. Alte culori unice ale ochilor sunt violet și roșu. Acestea sunt cauzate de un iris în care este prezent puțin sau deloc pigment. Deși sunt extrem de rar întâlnite, aceste culori ale ochilor apar în mod natural.
Cum a apărut culoarea albastră a ochilor
Inițial, toți oamenii aveau ochi maro. Diverse mutații genetice care afectează cromozomii noștri au dus la apariția celorlalte cinci culori ale ochilor. Diverse cercetări recente dovedesc faptul că oamenii cu ochi albaștri au un singur strămoș comun. O mutație genetică a avut loc acum 6.000-10.000 de ani, cauzând apariția acestora.
Toți indivizii cu ochi albaștri sunt deci legați de același strămoș. Ei au moștenit exact același comutator, exact în același loc din ADN-ul lor. „Mutația ochilor căprui la albastru nu reprezintă o mutație pozitivă sau una negativă. Aceasta este una dintre numeroasele mutații, cum ar fi culoarea părului, chelia, pistruii și petele de frumusețe. Mutația nu mărește sau reduce șansele de supraviețuire ale unui om”, scrie sciencedaily.com.