O nouă specie de pasăre a fost descoperită la noi în țară. De ce păsărilor nu le place frigul
Temperaturile reci pot provoca milioane de păsări să plece în căutarea vremii și a hranei mai calde. Unele specii de păsări sunt fidele rutelor de migrație și se întorc, la apariția vremii calde, în locul de unde au plecat. În România a apărut o specie nouă de pasăre, o frunzăriță balcanică. Aceasta a fost o adevărată surpriză pentru Observatorul de Păsări din Agigea.
Dacă vă întrebați de ce păsările pleacă la apariția frigului, explicația este simplă. Acestea nu pot supraviețui temperaturilor scăzute. Le este mai greu să găsească mâncare, în special în cazurile în care se hrănesc cu insecte. Păsările care se bazează pe insecte și nectar pot muri de foame dacă sursa lor de hrană se diminuează din cauza înghețului. Schimbările de temperatură din ultimii ani au adus vremea caldă și vremea rece în momente neașteptate. Deși temperaturile calde sunt de cele mai multe ori incomode pentru oameni, păsările le adoră!
O nouă specie de pasăre a fost descoperită la noi în țară
„Specie nouă pentru România! După începutul promițător din prima zi de inelare a sezonului de toamnă, astăzi am avut o surpriză și mai mare. O frunzăriță balcanică (Hippolais olivetorum) a fost capturată în plasele ornitologice de la Agigea Bird Observatory. Aceasta este prima observație documentată a speciei pe teritoriul țării. Sperăm ca valul de surprize să continue”, scrie Observatorul de Păsări din Agigea, pe pagina lor de Facebook.
Frunzărița balcanică
Frunzărița balcanică descoperită recent în țara noastră mai este numită și Vârnicul de măslin sau Hippolais olivetorum. Este o pasăre migratoare care își petrece iernile în estul și sudul Africii. Această specie de pasăre micuță se găsește în pădurile de stejar, plantațiile de măslini sau în livezile și plantațiile de migdale. Vârnicul de măslin își construiește cuibul în copacii mici sau în tufiș. Păsările depun apoi în jur de trei sau patru ouă. Vârnicul de măslin are un cioc lung, o coadă scurtă, coroana destul de plată, aripi lungi și picioare subțiri. Păsările adulte au spatele și aripile de culoarea gri praf sau maroniu și părțile inferioare de culoare albă. Frunzărița balcanică se hrănește cu nevertebrate. Cântecul său este asemănat cu o serie de scârțâieturi puternice.
Dicționar:
pasăre migratoare = pasăre care călătorește în funcție de vreme;
insecte nevertebrate = insecte care nu au oase sau coloană vertebrată, un exemplu sunt viermii;
observator de păsări = loc ce observă și studiază viața păsărilor din țara noastră;
inelarea = acțiune prin care păsările sunt marcate. Astfel le putem urmări traseul și putem vedea dacă se vor întoarce în același loc.