Locuri de poveste din România. Castelul Peleș are acum Recenzie de Aur pe Google
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Dacă până acum am vorbit poate de locuri mai puțin cunoscute, azi vorbim de unul de care cu siguranță ați auzit cel puțin o dată. Este vorba despre Castelul Peleș din Sinaia, care săptămâna aceasta a obținut de la Google Recenzia de Aur 2023. Potrivit Google, Castelul Peleș din Sinaia are un rating de 4,7 stele dintr-un număr de peste 56.000 recenzii, la data realizării prezentului articol.
„Pe Google Maps se găsesc mii de recenzii de calitate, iar adeseori turiştii se inspiră din ele înainte de a decide să viziteze un obiectiv turistic. Mai mult, cele mai noi funcţii AI din Google Maps, precum Immersive View, Rute Ecologice, sau Google Lens, îi pot ajuta pe turişti să se orienteze mai bine în călătoria lor printr-un oraş nou, din ţară sau străinătate, sau să descopere monumente istorice excepţionale. Castelele şi cetăţile sunt obiective turistice importante şi ne-am bucura ca prin Recenzia de Aur, cât şi prin Google Maps să reuşim să aducem o mai mare vizibilitate asupra monumentelor istorice din România”, a declarat Elisabeta Moraru, Country Director Google România, conform Observatorph.ro.
Castelul Peleș din Sinaia, Recenzie de Aur pe Google
Castelul a fost construit la inițiativa primului Rege al României, Carol I, în anul 1874, în afara perimetrului comunei Podul Neagului. În același an localitatea a primit, la inițiativa suveranului, numele de Sinaia. Un an mai târziu, în centrul localității sunt construite primele case boierești, iar în 1876 începe construirea căii ferate Ploiești – Predeal, care străbate și Sinaia.
Pe Valea Pârâului Peleș se regăsește și Castelul Pelișor, muzeu deschis publicului vizitator în februarie 1993. Edificiul e parte integrată a vastului ansamblu arhitectonic creat de regele Carol I, într-o perioadă ce se suprapune practic întregii sale vieți trăită în România. „În paralel cu castelul Peleș au fost construite în apropiere Casa Cavalerilor, Economatul, Casa Corpului de Gardă, Casa Arhitecților, Casa Grădinii, iar mai târziu, între 1899 – 1902, Castelul Pelișor, un dar oferit de regele Carol I principilor moștenitori.
Amenajarea interioară, concepută de Regina Maria în diverse perioade, 1902 – 1903 și 1925 – 1928, ilustra crezul ei în materie de frumos. În testamentul moral adresat „Țării și Poporului român” Regina mărturisea: „dacă toate cele frumoase vă vor aminti de mine, voi fi pe deplin răsplătită pentru dragostea ce v-am purtat-o, căci pentru mine frumosul a fost un crez”, se arată pe site-ul Castelului Peleș.
Program de vizitare și taxe
Castelul Pelișor găzduiește o mulțime de evenimente și expoziții. Simpla vizită a Castelului Peleș și a Castelului Pelișor este însă una interesantă. Până în 30 octombrie programul de vizitare al celor două castele este următorul:
Castelul Peleș
Marți: 09:15 – 18:00;
Miercuri: 10:00 – 18:00;
Joi – Duminică: 09:15 – 18:00;
Luni: închis.
Castelul Pelișor
Miercuri: 10:00 – 17:00;
Joi – Duminică: 09:15 – 17:00;
Luni: închis;
Marți: închis.
Biletele se pot cumpăra fie online, de aici, fie de la casele de bilete din incinta celor două castele. Tarifele de vizitare pot fi văzute pe site, aici. De gratuitate beneficiază, pe baza documentelor justificative:
Copiii preșcolari (până la vârsta de șapte ani);
În perioada vacanțelor școlare, copiii în vârstă de până la 18 ani, numai pentru vizitarea expoziției de bază (parterul);
Copiii în vârstă de până la 18 ani, cu nevoi speciale sau cu handicap, precum și persoana însoțitoare a acestuia;
Copii în vârstă de până la 18 ani cărora li se aplică măsuri sociale de protecție;
Adulți cu handicap grav sau accentuat, precum și pentru persoana care îl însoțește;
Angajații Ministerului Culturii;
Angajații rețelei de muzee din România;
Posesorii cardurilor ICOM;
Angajații Institutului Național de Cercetare în Domeniul Conservării și Restaurării;
Reprezentanți mass-media;
Adulții cu handicap mediu și ușor beneficiază de reducere 75% din tariful perceput adulților pentru accesul la muzeele aflate în subordinea Ministerului Culturii.