Locuri de poveste din România. Săcărâmb, satul care ascundea importante zăcăminte de aur
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice. Unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
În apropierea municipiului Deva, județul Hunedoara, într-o zonă izolată de munți și păduri, se regăsește satul Săcărâmb. Acesta aparține de comuna Certeju de Sus și este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din zonă, iar povestea lui este legată de importantele zăcăminte de aur descoperite în urmă cu două secole și jumătate. În anul 1860, în împrejurimile satului au fost descoperite un vas cu monede de aur și un lanț de bronz. Monedele sunt republicane romane, cunoscute a fi întrebuințate în relațiile de schimb de către daci înainte de cucerirea romană. Această descoperire a făcut ca turiști din întreaga lume să-și dorească să viziteze această localitate.
Săcărâmb, cândva un loc unic în lume
Potrivit reprezentanților primăriei Certeju de Sus, Săcărâmb a fost cândva o localitate minieră unică în lume. Pe teritoriul ei au fost descoperite peste 100 de tipuri de minerale, două dintre ele fiind unice, iar altele cinci fiind identificate doar în Africa de Sud. „Prima galerie minieră și-a făcut loc prin pereții muntelui în anul 1746, iar până astăzi s-a atins pragul sutelor de galerii. Timp de 128 de ani (1748 – 1876), timp în care complexul minier a fost considerat cel mai rentabil din Europa, s-au obținut peste 40 de tone de aur din acest zăcământ.
Numele acestei localități a făcut repede înconjurul Pământului stârnind un interes deosebit în rândul oamenilor de știință. Atât prin complexitatea structural – genetică a zăcământului, dar mai ales prin raritățile mineralogice găsite aici. De acest zăcământ se leagă descoperirea și descrierea pentru prima dată în lume a mineralelor: krenerit, muthmannit, săcărâmbit (nagyagit), telurit, petzit, silvanit”, se arată pe site-ul primăriei.