Voi știți ce se întâmplă cu banii uzați? Obiecte din casele noastre pot conține rămășițele acestora
Folosim bani pentru a cumpăra alimente, jucării, haine, bomboane, mașini, case etc. Aceștia pot fi explicați ca ceva ce toată lumea acceptă în schimbul bunurilor și serviciilor. Mulți dintre noi suntem curioși să aflăm ce se întâmplă cu bancnotele deteriorate care sunt returnate la bancă. Voi știți ce se întâmplă cu banii uzați?
Majoritatea copiilor au însoțit până acum un adult la bancă sau la un bancomat. Este posibil ca aceștia să fi văzut atunci bancnote nou nouțe ieșind din bancomat. Cu siguranță printre acestea se aflau și bancnote mai vechi, deja utilizate de numeroase persoane până să ajungă în mâinile noastre. Ce se întâmplă totuși cu bancnotele pe care nu le mai putem utiliza pentru că sunt foarte deteriorate?
Bancnotele țării noastre
Există bancnote de diferite valori. În prezent acestea pornesc de la valori de un leu și ajung până la 500 de lei. Deși valoarea lor este diferită, toți banii se cheltuiesc la fel. Leul românesc este unitatea monetară a țării noastre. Înainte de luna iulie a anului 2005, leul românesc avea în plus alte patru zerouri. Astfel 1 leu din ziua de astăzi era 10.000 lei “vechi”. Deși în alte țări, unde bancnotele sunt făcute din hârtie, posibilitatea de a distruge banii este mai ușoară, în țara noastră bancnotele din plastic sunt mai rezistente. Mulți dintre noi suntem însă curioși să aflăm ce se întâmplă cu bancnotele deteriorate care sunt returnate la bancă. Dar ce se întâmplă când o bancnotă devine prea învechită? În timp, ele pot fi rupte și deteriorate.
„Ei bine, la fel ca toate bancnotele ce sunt retrase din circulație, trec printr-un proces meticulos de mărunțire. Tocătura obținută, pe care o vedeți în înregistrarea video, pleacă apoi pe circuitul reciclării și reutilizării pentru realizarea unor produse noi din plastic”, putem afla conform paginii de Instagram a Banca Națională a României.
Bancnotele devin diferite obiecte pe care le utilizăm în viața de zi cu zi. Unele umerașe, găleți, dibluri, distanțier pentru construcții sau alte obiecte din casele noastre pot conține astfel rămășițele bancnotelor vechi. Dacă bancnotele trebuie înlocuite, băncile vor solicita emiterea unora noi. Ne este recomandat să nu încercăm să distrugem bancnotele acasă deoarece acestea nu vor fi înlocuite cu unele noi iar cel care o distruge poate ajunge chiar și la închisoare. Astfel de fapte se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.