O nouă modificare a Codului muncii este în beneficiul părinților. Despre ce este vorba și cine se încadrează
O nouă modificare a Codului muncii este în beneficiul părinților. Numai unul dintre întreținătorii copilului poate beneficia de acest drept. Aflați despre ce este vorba și cine se încadrează.
Majoritatea părinților lucrează, având unul sau chiar două locuri de muncă în același timp. Acest fapt reduce considerabil timpul liber pe care părintele îl poate petrece alături de familie, mai exact alături de copii. Mulți părinți nu reușesc astfel să obțină un echilibru între muncă și familie. Acest echilibru apare atunci când o persoană este capabilă să își îndeplinească atât angajamentele familiale cât și responsabilitățile la locul de muncă. Deși nu este nimic greșit în a lucra din greu, este important să nu uităm valoarea lucrurilor care contează. Timpul alături de familie este extrem de important atât pentru noi cât și pentru cei mici. Copiii care petrec timp cu familia lor au prezentat un risc mai mic de probleme de comportament.
O nouă modificare a Codului muncii este în beneficiul părinților
O nouă modificare a Codului muncii dă dreptul salariaţilor care au în întreţinere copii în vârstă de până la 11 ani de a presta muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă timp de 4 zile pe lună. Timpul pe care aceștia îl pot petrece alături de familie fiind astfel mai ridicat. „La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă; în condiţiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii”, conform alin. (1) al articolului nou introdus în Codul muncii.
Care sunt condițiile
În cazul în care ambii părinți sunt angajați, numai unul dintre întreținătorii copilului poate beneficia de acest drept. Celălalt părinte este nevoit să dea o declarație pe propria răspundere. Din aceasta trebuie astfel să rezulte că acesta nu a solicitat același drept concomitent. Cazurile în care funcția părintelui nu îi permite să presteze munca în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu nu au posibilitatea de a beneficia de reglementările menționate.