Căștile wireless, un mare pericol. Părinții ar trebui să se gândească de două ori înainte de a le cumpăra
Majoritatea tinerilor și copiilor care dețin un telefon mobil sau o tabletă dețin și o pereche de căști. Cele mai noi modele sunt căștile fără fir, conectate la dispozitiv prin bluetooth. Deși util, acest accesoriu pentru telefon reprezintă un posibil pericol. Părinții ar trebui să se gândească de două ori înainte de a-l cumpăra. În unele cazuri, radiațiile produse de căști s-au dovedit cancerigene.
Anul trecut, vânzarea căștilor wireless de la compania Apple s-a dublat. Acestea au fost vândute în număr de peste 28 de milioane de perechi, față de 16 milioane de perechi vândute cu un an înainte. Noi modele de căști se anunță, tot cu wireless, reprezentând un posibil viitor succes în vânzări. Cele mai populare căști sunt căștile wireless Apple și căștile Beats, reprezentând peste 40% din piața produselor. Apple EarPods și AirPods sunt printre cele mai frecvent utilizate căști din lume. Acest lucru se datorează, în mare parte, succesului dispozitivelor audio iPod și iPhone.
Căștile wireless, pericol cancerigen
„AirPods – la fel ca majoritatea căștilor fără fir de dimensiuni mici – se conectează fără fir la un telefon prin Bluetooth. Aceasta este tehnologia populară de comunicații radio pe distanțe scurte. În esență, orice comunică fără fir folosind unde de energie electromagnetică de diferite tipuri. Bluetooth funcționează pe o singură formă care implică unde radio de putere redusă. Cel mai evident risc al undelor radio este acela că, la niveluri ridicate, pot genera căldură și pot provoca arsuri. Dispozitivele ar putea pompa mai mult decât bătăi în capul purtătorilor. Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a declarat că radiațiile de câmp electromagnetice sunt posibile cancerigene. De asemenea, s-a demonstrat că WiFi prezintă riscuri de cancer”, explică publicația dailymail.co.uk.
Incidența cancerului la copii
Cancerul apare datorită stresului oxidativ produs de expunerea la radiațiile de radio-frecvență. Acesta nu este însă singura afecțiune, oboseala, iritațiile cutanate, durerile de cap ce se pot agrava sunt și ele prezente în urma expunerii pe termen lung. ,,Numărul mediu de cazuri noi de cancer în rândul copiilor luate în evidența rețelei naționale de onco-hematologie pediatrică este de 10 cazuri noi/an, pentru grupa de vârstă 0-19 ani și 324 cazuri noi/an, pentru grupa de vârstă 0-14 ani. Principalele 5 tipuri de cancer la copii sunt leucemiile, limfoamele, tumori ale sistemului nervos central, tumorile țesuturilor moi și tumorile osoase. Pe grupe de vârstă, incidența cea mai mare se înregistrează la 0-4 ani. Mortalitatea prin cancer reprezintă 19% din totalul deceselor. Cancerul este a doua cauză de deces în România, după bolile cardiovasculare.”, scrie „Planul Național de Combatere și Control al Cancerului” al Ministerului Sănătății.
Sursa foto: pixabay.com