„photo graz selection V” la Timișoara – una dintre cele mai originale bienale de fotografie
Casa Tineretului din Timișoara găzduiește una dintre cele mai originale bienale de fotografie din Austria. Clipe de viață în instantanee neașteptate. O colecție de peste 80 dintre cele mai bune fotografii de artă pe teme de actualitate, realizate de creatori de conținut profesioniști si amatori din Stiria (land din sud-estul Austriei), sunt expuse în premieră la Casa Tineretului din Timișoara (Str. Arieș 19), până în data de 13 august, în cadrul expoziției „photo graz selection V”.
Acest proiect este prezentat la Timișoara în exclusivitate pentru România, grație unei colaborări între Kulturvermittlung Steiermark (Centrul de Educație Culturală al landului Stiria), Fundația Județeană pentru Tineret Timiș si Forumul Cultural Austriac, în cadrul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
Artiști de toate vârstele
„photo graz selection V” prezintă lucrări ale unor artiști de toate vârstele, cu parcursuri profesionale si din medii sociale foarte diverse. La vernisajul la care au participat și doi expozanți, Branko Lenart și Karl Zenz, curatorul Gerhard Gross a realizat un tur ghidat al expoziției în cursul căruia a explicat particularitățile artei fotografice din regiunea Stiriei, evoluția temelor de interes pentru artiști si modul în care evoluția tehnologică influențează acest tip de expresie vizuală.
Artiști – Martin Bilinovac, Brisilda Bufi, Lena Feitl, G.R.A.M., Alexandra Gschiel, Paul Hartmann, Eva Hölbling, Marita Janka, Bernhard Kipperer, Sandra Kosel, Gerhard Krois, Branko Lenart, Alois Loidl, Marlene Mautner, Martin Osterider, Heinz Pöschko, Jörg Rath, Alina Reimelt, Gerlinde Schaffer, Eva Schlögl, Reinhard Sock, Teresa Thomaschütz, Lena Trichtel, Stephan Weixler, Elisa Wüntscher, Karl Zenz.
Forumul Cultural Austriac le arată timișorenilor artiști deosebiți
„Spectrul tematic al lucrărilor celor 26 de artiști fotografi născuți între 1948 și 1997, prezenți în această expoziție, este larg. Artiștii examinează rolul fotografiei în reprezentarea realității, unii extind spectrul acestui mijloc de expresie și realizează experimente care împing departe limitele posibilităților tehnice. Un accent este pus pe observația critică a unor fenomene relevante din punct de vedere social – teorii ale conspirației, stereotipuri și evenimente actuale”, explică curatorul Gerhard Gross.
Scolile de fotografie din Graz
Începând cu anii 1950, Graz, al doilea oraș ca mărime din Austria și capitala landului Stiria, a devenit un centru de producție și promovare a fotografiei experimentale – la acea vreme, chiar mai important decât Viena. Această tradiție artistică reprezintă terenul pe care s-a dezvoltat tipul de fotografie contemporană care poate fi văzut în această expoziție. Principalii actori ai acestei perioade au contribuit semnificativ la dezvoltarea artei fotografice în Austria, înființând instituții-reper ale genului și formând generațiile mai tinere în cadrul școlilor de fotografie din Graz.
Ajunsă la cea de a cincea ediție, „photo graz selection” are formatul unei bienale de fotografie. Evenimentul este unul dintre cele mai de succes produse culturale ale orașului Graz, călătorind în toată Europa. Conținutul său este întotdeauna unul extrem de divers – fotografia analogică în alb-negru, cianotipul, fotograma și editarea fotografică experimentală stau alături de tehnici fotografice clasice și digitale.