Oradea are prima bibliotecă în aer liber. Cum funcționează
Locuitorii din Oradea, dar și turiștii care vizitează acest oraș, se pot bucura de prima bibliotecă în aer liber. Aceasta este amplasată în Parcul Muzeului Țării Crișurilor și reprezintă elementul central al proiectului cultural estival „Tipografia de idei” | #hailamuzeu. El a fost inițiat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea Complex Muzeal și este organizat în perioada 27 iulie – 10 septembrie.
Biblioteca amplasată în aer liber e formată din cărți pentru toate vârstele. Ele sunt puse la dispoziție de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor. „Scopul nostru este să stimulăm dorința de cunoaștere. Și să promovăm lectura în rândul publicului bihorean. Specialiștii Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor vor face constant prezentări de carte. Și vor împărtăși publicului valorile revistelor de cultură Familia și Várad. Programul de funcționare al bibliotecii în aer liber este de luni până duminică, între orele 8:00 și 22:00, în Parcul Muzeului Țării Crișurilor. Iubitorii de carte vor putea citi pe pufurile puse la dispoziție sau pe păturile personale. Ori direct pe iarbă, după dorință. Se vor putea face împrumuturi și pentru acasă. De luni până vineri, între orele 10:00 și 18:00, de la bibliotecarul prezent în parc”, transmit reprezentanții Muzeului Țării Crișurilor Oradea.
Spectacole, concerte și ateliere de creație
Având la bază minunata lume a cărților, inițiatorii proiectului au dezvoltat mai multe activități atractive care să ofere oportunități de învățare și descoperire. Spectacolele, concertele și atelierele de creație încurajează dezvoltarea personală și implicarea activă în sectorul cultural. „Cu ajutorul „Tipografiei de idei” vom transforma Parcul Muzeului Țării Crișurilor într-un mediu prietenos, în care artiștii și specialiștii vor interacționa direct cu publicul. Spațiile de socializare și zonele de relaxare vor facilita schimbul de idei și creativitatea, contribuind la dezvoltarea unei comunități mai unite și mai conectate la rădăcinile culturale și spirituale ale Bihorului”, mai transmit reprezentanții instituției muzeale.
Inițiativa și conceptul acestui proiect au fost realizate de către Bogdan Anagnastopol, muzeograf la Secția de Relații Publice și Expoziții a Muzeului Țării Crișurilor. Scopul este de a încuraja colaborarea între instituțiile de cultură, dezvoltarea culturală și implicarea activă a comunității. Toate activitățile organizate în cadrul acestui program cultural estival sunt gratuite.