Freya, morsa devenită celebră, tema unui scurtmetraj de animație
O echipă de tineri din Norvegia și România lucrează la un scurtmetraj de animație care spune povestea lui Freya, morsa devenită celebră. Proiectul Arcticmotion reprezintă o colaborare între Timișoara, Capitală Europeană a Culturii anul acesta, și orașul norvegian Bodo, care va deține acest titlu anul viitor.
Scurtmetrajul va avea cel mult cinci minute și este inspirat din povestea morsei Freya, care a devenit celebră în Norvegia. Morsa care a fost botezată după zeița nordică a iubirii și a frumuseții a fost o femelă tânără, de 600 de kilograme. Ea a devenit celebră după ce s-a urcat pe bărcile din Oslo pentru a sta la soare și pentru a dormi. Au fost cazuri în care animalul a și distrus câteva bărci pentru a-și face somnul de frumusețe.
Chiar dacă oamenii au fost sfătuiți să nu se apropie prea mult de morsă, fiindcă ar putea fi în pericol, aceștia n-au luat în serios avertismentele. În mod normal morsele nu atacă omul. Totuși, dacă s-ar putea simți amenințate de persoanele aflate în apropiere ar putea să le atace. Pentru a nu pune în pericol viața oamenilor care nu ascultau și se apropiau foarte mult de Freya, autoritățile au hotărât că trebuie să o eutanasieze.
Viața morsei, studiată de tinerii din mai multe țări
Scurtmetrajul de animație e perfect pentru începători și studenți. Încă de la primele teme participanții au avut ca sarcină să studieze viața morsei. „Lucrăm cu un expert norvegian din regiunea Nordland, Ronny Steffensen. Dar și cu o expertă din România, Manuela Marcovici din București. Am invitat tinerii creativi din România, Serbia, Republica Moldova și Norvegia, interesați de animație, să se alăture. E deschis pentru orice nivel de calificare. E perfect pentru studenți și începători în animație sau în domenii relevante.
Vom încerca să construim o animație non ficțiune pe un subiect pe care încercăm să-l dezvoltăm împreună. Una dintre primele teme de casă ale participanților la atelierul de animație a fost să studieze viața morsei Freya și să o prezinte așa cum o văd. Eu cred că subiectul filmului trebuie să fie unul universal la care ne raportăm și noi de aici, și cei de acolo”, a spus Călin Meda, director artistic Documentor.
Arcticmotion are în jur de 12 sesiuni. Întâlnirile au loc o dată pe săptămână, în fiecare marți, în lunile iunie, iulie și august ale acestei veri. Fiind un atelier internațional, comunicarea se face în limba engleză, prin intermediul unor platforme comune precum Zoom și Discord. Scurtmetrajul va fi finalizat în luna august. Va avea premiera la festivaluri în această toamnă.