Copiii învață despre armele medievale și rolul lor. Mai mult, vor confecționa replici ale acestora
Muzeul Național al Bucovinei pregătește o activitate educativă inedită în perioada 31 iulie – 11 august. Copiii învață despre armele medievale și rolul lor, dar și realizează replici ale unor arme albe și armuri medievale.
Atelierul poartă numele „Arma medievală și rolul ei” și este structurat pe două perioade: 31 iulie – 4 august și 7 – 11 august. Activitatea se adresează copiilor cu vârste cuprinse între opt și 15 ani, iar grupa de lucru trebuie să fie de minim 10 participanți. Ce vor învăța cei mici? Ei bine, ei vor avea parte atât de activități teoretice, cât și de activități practice. Toate având legătură cu arsenalul militar din Evul Mediu în Țările Române.
„Participanții vor confecționa replici ale unor arme albe și armuri medievale (spade, săgeți, arcuri, coifuri, cămașă cu zale, sulițe) răspunzând astfel nevoilor de cunoaștere prin descoperire. O modalitate de relaționare între muzeu și public. Copiii au ocazia să exerseze tehnici de tras cu arcul sub îndrumarea unui specialist. Printre cele mai competitive arme din perioada Evului Mediu amintim arbaleta, catapulta, buzduganul, tunul sau arme ușoare de corp. Precum, sabia, arcul, pumnalul, sulița. Armura integrală sau părți din suprafața protejată a corpului luptătorului era compusă din cămașă cu zale, coif, cotiere, scut, apărători de brațe și genunchiere folosite ca mijloace de apărare. Mânuirea armelor albe presupunea o bună condiție fizică, un antrenament intens și desigur precizie și curaj”, transmit reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei.
Cum pot lua parte copiii la aceste activități
Înscrierile la atelierul „Arma medievală și rolul ei” se pot face foarte simplu. Tot ce trebuie să faceți este să sunați la Serviciul Cetatea de Scaun, Casa Custodelui, la numărul de telefon 0784 275 644. La același număr de telefon pot fi obținute și informații suplimentare legate de activitățile la care vor lua parte copiii. De menționat că atelierul se desfășoară de luni până vineri, între orele 10:00 – 14:00. Taxa de participare este de 40 lei / săptămână.
Muzeul Național al Bucovinei este principala instituție muzeală din județul Suceava. Aceasta funcționează într-o clădire construită între anii 1902 – 1903, în stilurile neoclasic și baroc, situată pe Strada Ștefan cel Mare nr. 33, în centrul municipiului Suceava. Instituția are secții de arheologie, istorie, științele naturii, artă, memoriale, observator și bibliotecă (cu peste 82.000 de volume). În plus, are laborator de restaurare și conservare, și patronează mai multe publicații de specialitate. Printre ele se numără „Anuarul Muzeului Bucovinei”.