Cuptorul cu microunde – afectează sau nu calitatea alimentelor și sănătatea
Oamenii folosesc cuptorul cu microunde pentru a încălzi rapid mâncarea. Există studii care sugerează că cuptorul cu microunde afectează calitatea alimentelor și sănătatea. Pe de altă parte, sunt informații care spun că aceste cuptoare ar fi mai bune în conservarea nutrienților din alimente decât alte metode de gătit.
Având în vedere că există păreri atât de împărțite, e de așteptat ca oamenii să se întrebe dacă e sau nu sănătos. Cum funcționează astfel de aparate? Cuptoarele cu microunde transformă energia electrică în unde electromagnetice numite microunde. Aceste unde pot stimula moleculele din alimente, făcându-le să vibreze, să se învârtă și să se ciocnească între ele. Astfel, energia se transformă în căldură. Acest lucru este asemănător cu modul în care mâinile se încălzesc atunci când le freci una de alta. Potrivit healthline.com, microundele afectează în primul rând moleculele de apă, dar pot încălzi și grăsimile și zaharurile, doar că într-o măsură mai mică decât apa.
Radiațiile cuptoarelor cu microunde, asemănătoare cu cele ale telefoanelor
Microundele sunt o formă de radiație electromagnetică, la fel ca și radiația de la telefoanele mobile. Cu toate acestea, cuptoarele cu microunde sunt proiectate pentru a împiedica scurgerea radiațiilor. Important de știut este că orice formă de gătit reduce valoarea nutritivă a alimentelor. Principalii factori care contribuie sunt temperatura, timpul de gătire și metoda. În ceea ce privește cuptoarele cu microunde, timpii de gătire sunt, în general, scurți, iar temperatura este scăzută. În plus, alimentele nu sunt de obicei fierte.
Un studiu mai vechi, efectuat pe 20 de legume diferite, a observat că cuptorul cu microunde și coacerea au păstrat cel mai bine antioxidanții, în timp ce gătitul sub presiune și fierberea au făcut-o cel mai rău. Sunt studii care susțin că microundele nu are capacitatea de a încălzi bine alimentele, iar bacteriile nu sunt distruse.
Sunt alimente care n-ar trebui băgate niciodată în cuptorul cu microunde. Broccoli încălzit își pierde în jur de 97% din proprietăți, potrivit reteteșivedete.ro. Ardeiul iute, de asemenea, nu trebuie introdus în astfel de cuptoare deoarece eliberează acea substanță chimică care oferă aroma picantă. Ea poate afecta ochii și gâtul, poate provoca tuse și dificultăți respiratorii. Printre alimentele care nu trebuie băgate în cuptorul cu microunde se mai numără cafeaua, care își pierde aroma și gustul, ouăle, care pot exploda, sfecla, ciupercile și fructele înghețate.