MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Un os sculptat, una din cele mai vechi opere de artă
În lume există o mulțime lucruri a căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre un os sculptat care reprezintă una din cele mai vechi opere de artă, potrivit cercetătorilor.
Osul, care provine de la degetul unui cerb preistoric, are o vechime de peste 51.000 de ani. El a fost descoperit într-o peșteră din Munții Harz din centrul Germaniei. Partea din față este sculptată cu linii, iar arheologii au mai descoperit crestături mai mici care par să fi servit ca bază. „Am încercat și acest obiect poate sta singur pe baza sa. Nu se clatină, nu se răstoarnă sau altceva. Probabil că a fost lăsat în picioare într-un colț al peșterii”, a declarat, potrivit nbcnews.com, arheologul Dirk Leder, care a condus săpăturile în urma cărora a fost descoperit osul.
Osul sculptat a fost dezgropat alături de oasele omoplaților de cerb și de craniul intact al unui urs de peșteră. Cercetătorii sunt de părere că acestea indică că ansamblul avea o semnificație rituală. Arheologii au găsit, de asemenea, gheare antice de vultur folosite ca pandantive de către neanderthalieni, precum și picturi rupestre. Arheologul Andrew Sorensen spunea că analiza semnelor de pe os arată că ele nu pot fi rezultatul unor activități ale animalelor. Cea mai realistă ipoteză este că semnele au fost făcute de oamenii din Neanderthal.
Osul, descoperit în „Peștera Unicornului”
Peștera în care a fost găsit osul poartă numele „Einhornhöhle” sau „Peștera Unicornului” și este în prezent o atracție turistică. Și-a primit numele de la oasele fosilizate găsite acolo, presupuse a fi de la unicorni. Săpăturile efectuate începând cu anii 1980 au stabilit că peștera a fost locuită de generații succesive de neanderthalieni, de cel puțin 130.000 de ani în urmă până în urmă cu aproximativ 47.000 de ani. Grupuri ulterioare de Homo sapiens au locuit, de asemenea, în peșteră, dar numai mult mai târziu, după aproximativ 12.000 de ani în urmă.