Familiile, în pericol pe litoral. Părinții au ajuns să cumpere alimente expirate și alterate pentru copiii lor
Zeci de unități de alimentație publică au fost închise temporar de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Familiile sunt în pericol pe litoral, după ce au fost descoperite alimente expirate, alterate, congelate și apoi puse spre vânzare, dar și alte nereguli.
Inspectorii ANPC au dat amenzi de peste 6,5 milioane de lei în prima lună de funcționare a Comandamentului Litoral 2023. Aproape 100 de unități de alimentație publică au fost închise, potrivit Radio România Actualități. Printre neregulile constatate de inspectori se numără prezența unor alimente congelate de vara trecută. Unii dintre agenții economici se pregăteau să le pună spre vânzare și în acest sezon. „Sarmale congelate și carne de vită fiartă și congelată (pentru mai târziu?!) folosită la renumita ciorbă de văcuță reprezintă doar două din specialitățile servite turiștilor consumatori în Costinești și nu la epavă. Epave au ajuns bucătăriile păstorite de acești adevărați magicieni ai artei culinare”, a scris Paul Anghel, director general la Direcția Generală Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană ANPC, într-o postare pe Facebook.
Printre nereguli se mai numără și depozitarea alimentelor în frigidere pentru băuturi. De asemenea, inspectorii ANPC au găsit și produse din carne, mai precis mici, care deși erau expirați încă erau comercializați. Eticheta pe care se vedea clar că data de expirare a trecut a fost acoperită cu alta.
Produsele care îi pun în pericol pe copii
La mare se regăsesc multe produse care-i atrag pe copii. De la dulciuri și băuturi, până la jucării. Din păcate multe dintre ele pot fi periculoase. Dulciurile foarte colorate conțin coloranți, iar reprezentanții ANPC îi îndeamnă pe părinți să fie foarte atenți. Ele pot afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora. „E 110 – galben portocaliu, E 102 – tartrazina, E 124 – roșu ponceau 4R, coloranți considerați periculoși în special pentru copii trebuie să aibă avertismente pe etichete – ca în cazul pachetelor de țigări. Important ca părinții să se informeze asupra potențialului risc la care expun copiii în cazul în care doresc să le ofere produse în a căror compoziție se regăsesc acești coloranți”, scrie, într-o altă postare, Paul Anghel. Un alt produs la care trebuie să aveți mare grijă sunt sucurile de la tonomate, foarte reci și colorate.