Emoții mari pentru absolvenții de liceu. Azi încep înscrierile la Bacalaureat
Elevii care nu au reușit să treacă cu bine peste examenul de final al liceului, sau nu s-au putut prezenta la el, mai au o șansă în această toamnă. Azi, 17 iulie, încep înscrierile la Bacalaureat.
În prima sesiune au fost declarați respinși 31.278 de candidați. Aceștia pot încerca din nou în toamnă. A doua sesiune a Bacalaureatului are loc în perioada 7 – 29 august, iar înscrierile se pot face până în 24 iulie. În perioada 7 – 11 august elevilor li se echivalează și li se recunosc competențele lingvistice și digitale. Probele scrise, care le dau cele mai mari emoții candidaților, vor fi susținute în perioada 16 – 21 august, iar rezultatele finale se vor afișa în 29 august.
La prima sesiune a Bacalaureatului din totalul celor 125.352 de candidați prezenți (111.253 din promoția curentă + 14.099 din promoțiile anterioare) au promovat 89.555 de candidați din promoția curentă, respectiv 4.449 din promoțiile anterioare. Rata cumulată de promovare (toate promoțiile) este 75%. Pentru promoția curentă, rata de reușită este 80,5%. În creștere ușoară față de anul trecut (80%) și superioară cu aproape 5% față de sesiunea de vară a anului 2021. Pentru promoțiile anterioare, procentul este în ușoară scădere (31,6%) comparativ cu anul trecut (32,1%). Dar totuși superior celui din anul 2021 (30,2%). 76 de candidați au încheiat probele scrise cu media 10, la care se adaugă doi candidați din sesiunea specială.
Sfaturi pentru elevi în ziua examenului
Ministerul Educației le-a transmis elevilor câteva sfaturi cu privire la ziua examenului:
Asigură-te că ai la tine: actul de identitate, stilou / pix de culoare albastră, creion, instrumente de desen, eventual apă și șervețele;
Când primești subiectele, citește cu atenție cerințele și alocă-ți cel puțin 5 minute pentru a le înțelege corect;
Începe rezolvarea subiectului pe care-l stăpânești cel mai bine;
Gestionează-ți timpul de lucru în așa fel încât să rezolvi toate subiectele și să poți, în final, să recitești lucrarea. În așa fel poți face eventualele corecturi ale răspunsurilor formulate.