Comorile muzeelor: Pătură de șa cu decorațiuni aurite – O capodoberă a secolului al XVII-lea
De fiecare dată când vizităm un muzeu, putem fi siguri că vom descoperi adevărate comori. Unele exponate ne impresionează prin valoarea istorică, altele prin frumusețea lor remarcabilă.
Exponatul pe care îl prezentăm azi e impresionant din ambele puncte de vedere. Iar pentru asta trebuie doar să priviți imaginea, sau, mai bine, dacă sunteți în Timișoara, ori dacă aveți drum pe aici, mergeți să vizitați Muzeul Național al Banatului. Anul acesta, Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, deci e un loc în care merită ajuns.
„Vă invităm cu drag să descoperiți o bijuterie a colecției noastre – Pătura de șa cu decorații aurite, un exemplar rar din a doua jumătate a secolului XVII, de origine otomană. Această piesă valoroasă este confecționată din catifea de mătase tapițată, decorată cu rozete în formă de stea din tablă de cupru, îndoite și aurite. Marginile, împodobite cu mătase, țesătură, ciucuri de mătase atârnate și sârmă de argint aurită, îi conferă un aspect regal.
Pătura de șa este un obiect rar
Pătura, care include un pieptar și două huse pe margine, a fost menționată într-un inventar din 1721 și face parte din prețioasa colecție Türkenbeute din Karlsruhe. În comparație cu alte piese asemănătoare, aceasta se distinge prin varietatea și calitatea sa excepțională”, transmit reprezentanții Muzeului Național al Banatului din Timișoara.
Nu ratați, așadar, ocazia de a o vedea, în cadrul expoziției „𝐏𝐫𝐢𝐧𝐭̦ 𝐬̦𝐢 𝐒𝐮𝐥𝐭𝐚𝐧. 𝐃𝐞𝐜𝐞𝐧𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐫𝐚̆𝐳𝐛𝐨𝐢 𝐬̦𝐢 𝐟𝐫𝐨𝐧𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐟𝐥𝐮𝐜𝐭𝐮𝐚𝐧𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐡𝐨𝐭𝐚𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐒𝐮𝐛𝐥𝐢𝐦𝐞𝐢 𝐏𝐨𝐫𝐭̦𝐢 (𝟏𝟔𝟖𝟑-𝟏𝟕𝟏𝟔)”, deschisă până la sfârșitul lunii august.