De ce ne mușcă țânțarii? Rolul lor în dezvoltarea omenirii
Vara nu înseamnă doar căldură și vreme frumoasă, ci și țânțari. Cu toții putem fi de acord că ei sunt de departe cele mai enervante insecte. V-ați întrebat vreodată de ce ne mușcă țânțarii? Astăzi vă prezentăm rolul lor în dezvoltarea omenirii.
Există aproximativ 3.500 de specii de țânțari care trăiesc în întreaga lume. Din diverse cercetări aflăm faptul că unii oameni atrag țânțarii mai multe decât ceilalți, în funcție de miros și tipul de sânge. Pe perioada verilor lungi, cu temperaturi ridicate, unde ploaia nu este prezentă frecvent, numărul țânțarilor crește. Astfel găsim mai multe insecte decât în perioadele mai răcoroase și mai uscate.
De ce ne mușcă țânțarii
Mușcăturile țânțarilor pot deveni foarte enervante. Aceștia însă ne mușcă pentru a supraviețui. Femelele sunt singurele care mușcă oamenii și nu o fac doar pentru a savura o masă copioasă. Acestea obțin diverse proteine din sângele nostru, astfel reușind să producă ouă și să se înmulțească. Majoritatea țânțarilor femele nu pot produce ouă fără o masă copioasă de sânge. Țânțarii masculi sunt inofensivi deoarece ei nu mușcă nici oamenii și nici animalele. Este bine să ne protejăm, prin modalitățile existente, de posibilele mușcături. Țânțarii pot transmite microbi periculoși precum virusul West Nile sau Zika.
Rolul lor în dezvoltarea omenirii
Deși pot părea inutili și enervanți, țânțarii joacă un rol substanțial în ecosistem. Aceștia reprezintă o sursă importantă de biomasă în lanțul trofic. Ei servesc drept hrană pentru pești, larve, păsări, broaște și muște. Unele specii de țânțari sunt polenizatori importanți. Cei interesați de a afla mai multe despre micile insecte care ne deranjează dar sunt benefice ecosistemului, pot alege ca următoare lectură cartea „țânțarul” scrisă de Timothy C. Winegard. Conform carturesti.ro, „scrisă într-un stil narativ cursiv și având la bază o perspectivă surprinzătoare, Țânțarul este o extraordinară saga despre dominația acestei insecte de-a lungul istoriei umanității și despre incredibilul său impact asupra ordinii lumii moderne în care trăim”.