Turneul Național „RoWay – NorMania”, aproape de final. Studenții români concertează alături de mari muzicieni
Un număr de 11 muzicieni au pornit la începutul lunii iulie în Turneul Național „RoWay – NorMania”, iar acum acesta se apropie de final. Ultimele două orașe în care vor concerta azi și mâine sunt Timișoara și Cluj – Napoca.
Iubitorii de muzică sunt așteptați azi, 14 iulie, de la ora 19:00, la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, iar mâine la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, de la aceeași oră. Vor concerta Monica Florescu (pian), Krisztina Eikeset (violoncel), Stig Nordhagen (clarinet), Sigmund Eikeset (vioară), Koppándi Jenő (vioară), Sándor Antal (violă), Makcim Fernandez Samodaiev (violoncel) și Cvartetul Animato. Accesul publicului este gratuit la ambele evenimente.
Lucrările muzicale din cadrul proiectului au fost compuse de Mihnea Brumariu (România): Fie Position der Unklarheit, op. 191, nr. 3 și Stig Nordhagen (Norveghia): Image pentru clarinet, vioară și violoncel. „Toate operele create în acest proiect vor rămâne în bogăția culturală a societății, ele sunt produsul societății în care trăim. Lucrările muzicale vor fi înregistrate și vor putea fi ascultate pe pagina noastră web. Desigur, fiecare compozitor va decide unde să mai publice lucrarea. Ele vor fi accesibile și ca partituri pentru muzicienii care vor să le cânte. Vom documenta și cele două călătorii muzicale – din România și Norvegia pe care le vom transforma într-o poveste documentată, o poveste despre această călătorie artistică între două lumi care nu se cunosc îndeajuns dar care au ceva în comun: muzica”, spune Makcim Fernandez Samodaiev, organizatorul proiectului.
Patru studenți români, parte din proiect
Din turneul muzicienilor din România și Norvegia fac parte și patru studenți ai Conservatorului „Gheorghe Dima” din Cluj, Cvartetul de coarde Animato. Aceștia au avut ocazia să lucreze cu muzicieni consacrați și să trăiască experiența unui turneu. Totul pentru cunoașterea reciprocă a culturilor. Un schimb nu atât academic, cât practic. „Majoritatea ansamblurilor de muzică de cameră nu supraviețuiesc în timp din cauza lipsei experiențelor practice nu a pregătirii academice. Ei nu au cunoștințe practice despre cum se creează un grup, cum se dezvoltă relațiile interumane, nu au cunoștințe despre marketing și promovare sau cum să îți câștigi existența din această meserie”, a adăugat Makcim Fernandez Samodaiev.