Copiii și tinerii află despre efectele și consecințele consumului de alcool, tutun și droguri
Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Bacău organizează, în cadrul mai multor Școli de vară din județul Bacău, activități de informare și educare. Copiii și tinerii află în perioada iulie – septembrie despre efectele și consecințele consumului de alcool, tutun și droguri.
Activitățile, desfășurate sub forma unor ateliere interactive în cadrul cărora sunt abordate teme adaptate specificului vârstei, se adresează deopotrivă copiilor mici (șase – nouă ani), dar și preadolescenților și adolescenților (10 – 18 ani). În cadrul atelierului „ABC-ul emoțiilor”, dedicat celor cu vârste cuprinse între șase și nouă ani, participanții deprind abilități importante. Ei învață să-și identifice și să își gestioneze emoțiile și învață cum să se comporte în situații cu intensitate emoțională ridicată.
Adolescenții află mai multe despre consumul de alcool, tutun și droguri
„Traseul cu tentații” este un alt atelier educativ, dedicat de această dată preadolescenților și adolescenților cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani. În această perioadă a vieții tinerii sunt tentați să încerce lucruri noi și de multe ori au impresia că a fuma, a bea sau a te droga înseamnă să fii șmecher. E important totuși ca tinerii să-și dea seama că aceste obiceiuri pot avea efecte pe termen lung. Și consecințe nu prea prietenoase. În cadrul atelierului „Traseul cu tentații” vor fi identificate, analizate și discutate situații cu risc ridicat pentru siguranța și sănătatea unui adolescent.
De la debutul vacanței de vară, specialiștii CPECA Bacău, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bacău și ai Centrului Regional Bacău al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, au desfășurat ateliere interactive la mai multe Școli de vară. Printre ele se numără:
„Zâmbet de copil”, organizată de Școala Gimnazială Luncani și Parohiile Luncani și Podiș;
„O vară de 10”, organizată de Școala Gimnazială nr. 10 Bacău;
„Suflet de copil – Aripi de înger”, organizată de Asociația „Sf. Anastasia Romana” Târgu Ocna;
„Tabăra din satul meu”, organizată de Parohia Berești – Tazlău în satul Turluianu.
Până acum la activitățile derulate au luat parte peste 450 de copii și adolescenți.