4 din 10 copii își văd mamele o dată pe an sau mai rar. Drama familiilor plecate la muncă în străinătate
Un studiu trist al Organizației Salvați Copiii arată că 4 din 10 copii își văd mamele o dată pe an sau mai rar. Dintre cei 536.000 de copii cu părinți care lucrează în alte state, 4 din 10 (232.000 de copii) au mama plecată. Mai mult, 77.000 dintre ei au rămas în țară în grija rudelor, ambii părinți fiind nevoiți să lucreze peste granițe.
Majoritatea mamelor, 58%, se întorc acasă o dată pe an. 14% se întorc de două ori pe an și 21% de trei ori pe an sau mai mult. Există însă și un procent de 5% de mame care se întorc o dată la doi ani sau chiar mai rar. Italia (21%), Spania (17%) și Austria (12%) sunt primele trei destinații de migrație pentru muncă în cazul femeilor. În cazul bărbaților, acestea sunt Germania (24%), Italia (22%) și Marea Britanie (14%). Aproape o treime dintre copiii care au fost întrebați (31%) declară că nu au fost de acord cu plecarea părintelui (părinților) la muncă în alte state. În medie, mama pleacă prima dată la vârsta de 6 ani și 11 luni a copilului.
1.000 de copiii cu părinți plecați în străinătate pleacă în tabere
În perioada iulie – august 2023, Salvați Copiii România organizează tabere la munte (în zonele Păltiniș – Sibiu și Zărnești – Brașov) pentru 1.000 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în alte state. Copiii sunt incluși în programele de suport ale organizației din județele Dâmbovița, Vaslui, Galați, Vrancea, Olt, Dolj, Constanța, Tulcea, Hunedoara, Vâlcea și Mureș.
Taberele au, pe de o parte, rolul de a ocupa timpul liber al copiilor cu activități relevante. Pe de altă parte, previn izolarea socială și înstrăinarea acestora. Prin intermediul taberelor le sunt stimulate diferite abilități. Programul include ateliere de dezvoltare personală, de dezvoltare a abilităților artistice, jocuri în aer liber și drumeții în natură.
Gabriela Alexandrescu, președinte Salvați Copiii România, subliniază nevoia copiilor cu părinții plecați în străinătate de a rămâne integrați în comunitate și de a nu se izola social. „Acești copii au nevoi psiho-sociale mult mai puternice decât cei care cresc cu părinții alături și astfel își pot manifesta emoțiile, pot povesti spontan ce li s-a întâmplat la școală. Unii dintre ei rămân în țară doar în grija rudelor și dezvoltă un sentiment acut de marginalizare. Taberele pe care Salvați Copiii România le organizează au rolul de a-i reconecta pe copii cu ceilalți. Și de a le oferi timp de calitate. Mulți dintre ei nu au mai fost în tabere. Și acest gest de normalitate îi ajută să se integreze social și să trăiască bucuriile normale ale copilăriei”, declară Gabriela Alexandrescu.
Povestea lui Marcel, unul din copiii care merge în tabără
Unul dintre copiii care vor merge în tabără este Marcel, un băiețel de nouă ani. „El a crescut alături de bunică într-un sat mic, de când se știe. Și de când se știe, mama vine să-l vadă vara și de sărbători. Marcel vine la programul Salvați Copiii de un an. Când a venit prima oară, părea retras și se descria ca fiind copil cu mama departe. După câteva săptămâni, legase prietenii cu majoritatea copiilor. Era copilul blond care se joacă frumos, acceptat și îndrăgit de restul copiilor din program. Mare i-a fost bucuria lui Marcel când a aflat că o să meargă în tabără. În cei 9 ani ai lui, fusese doar în orașul din apropiere cu bunica la cumpărături, la doctor și pentru rezolvarea unor probleme administrative”, transmit reprezentanții Salvați Copiii.