Insolația poate ucide. Să ne protejăm capul nu este suficient
Insolația face victime anual. Mulți dintre noi o tratăm ca fiind o stare în care ne simțim rău datorită expunerii la soare, aceasta fiind, în realitate, mult mai periculoasă. Să ne acoperim capul nu este suficient pentru a ne proteja. Astăzi vă prezentăm mai multe despre insolație și cum trebuie să ne ferim în mod corect de efectele acesteia. Avertisment pentru părinți și copii.
Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi. Temperaturile crescute și vremea frumoasă reprezintă o adevărată invitație la distracție. Fie că este vorba de timp petrecut pentru a vizita ceva, de copii care se bucură de zilele de vacanță, jucându-se, sau de călătoriile în aer liber, protecția împotriva razelor soarelui este un factor important vara. Deși majoritatea considerăm că insolația apare atunci când ne expunem capul la soare pentru o perioadă îndelungată, pălăriile sau batistele umede nu sunt suficiente.
Insolația poate ucide
Insolația poate avea forme ușoare sau grave. Aceasta apare atunci când ne expunem la soare puternic pentru perioade îndelungate, fără a utiliza măsuri de protecție. Insolația înseamnă creșterea temperaturii peste pragul normal al corpului, ajungând la o intensitate ce declanșează o serie de simptome neplăcute. Putem astfel să facem insolație atunci când petrecem mult timp într-un mediu foarte cald și umed. Insolația poate provoca umflarea creierului sau a altor organe vitale și astfel duce la leziuni permanente. Deși bătrânii sunt predispuși la a face insolație, copiii, tinerii și adulții sunt și ei în pericol. Fără un tratament adecvat și rapid, insolația poate cauza moartea. Decesul nu este întotdeauna imediat ci poate avea loc chiar și la 12 luni după.
Să ne protejăm capul nu este suficient
Simptomele insolației sunt febra care pulsează, durerile de cap, temperatura, stările de greață, vărsături, stările de moleșeală, slăbiciune, oboseala excesivă, dificultățile de respirație și crampele musculare. Copiii cu vârsta până în patru ani sunt predispuși la insolație. O pălărie sau o batistă umedă nu sunt suficiente pentru a ne proteja. Trebuie să evităm temperaturile ridicate, să ieșim afară doar în afara orelor de risc (nu la prânz), să alegem o vestimentație potrivită, să folosim protecție solară pe tot corpul și să fim atenți la apariția simptomelor. Este recomandat să nu lăsăm copiii mici în mașină pentru mult timp. În cazul în care am fost afectați de insolație, este bine să ne tratăm imediat.
Ce facem în caz de insolație
În cazul în care simptomele insolației își fac prezența, este bine să acționăm imediat. În cazurile de insolație gravă, este important să apelăm la ajutorul unui medic. Până la sosirea ajutorului puteți încerca să vă scufundați în apă rece, să faceți împachetări cu gheață și să luați medicamente ce reduc febra. Dar, rețineți: băile cu apă rece se dovedesc a fi cea mai eficientă modalitate de a scădea rapid temperatura ridicată a corpului.