Elevii cer măsuri de siguranță privind corectarea examenelor naționale. Mii de note au fost modificate la Bacalaureat
Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat au stârnit revoltă în rândul mai multor oameni, în special în rândul părinților și al candidaților. Elevii cer măsuri de siguranță privind corectarea examenelor naționale după ce, la Bacalaureat, 51.646 de note au fost modificate după contestații.
Anul acesta, la prima sesiune a Bacalaureatului, cele mai multe contestații au fost depuse la proba de Limba și literatura română. Această probă este cea mai problematică. Peste 300 de lucrări au avut note modificate cu peste un punct și jumătate. Și mai trist este că nu par să există consecințe pentru profesorii care evaluează greșit lucrările. Nimeni nu poate spune cu certitudine care dintre profesorii evaluatori a fost mai aproape de adevăr. Se întâmplă chiar ca în urma corectării de către trei comisii să rezulte trei note diferite.
„Cu siguranță, în aceste situații se remarcă prezența subiectivității. Din cauza faptului că baremele de corectare lasă loc de interpretare profesorilor. În cazul materiilor specifice profilului uman, criteriile specificate în aceste bareme nu reușesc întotdeauna să formeze aceeași imagine tuturor cadrelor didactice implicate în procesul de corectare. Astfel că, în funcție de persoană, se poate considera că teza elevului se încadrează sau nu în punctaj. În cazul materiilor specifice profilului real, se întâmplă exact opusul. O parte din corectori nu acceptă variante alternative de rezolvare care, deși sunt corecte, nu sunt specificate în barem”, transmit reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, într-un comunicat de presă.
Aceștia mai spun că există și corectori care nu acordă punctaje parțiale pentru răspunsuri incomplete. Sau pentru pașii de rezolvare a unor exerciții. Așadar, din nou pot apărea discrepanțe de punctaje între anumiți elevi. Iar ele sunt datorate tot subiectivismului creat de barem. Și mai există și erorile umane. Prin introducerea în sistem a punctajelor eronate, aceste erori pot afecta viitorul elevilor în cauză.
Ce vor elevii
Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor sunt de părere că toți profesorii care fac parte din comisiile de evaluare trebuie să beneficieze de aceeași instruire. Să beneficieze de prelucrare mult mai aprofundată a baremului, care să aibă mai multe metode de rezolvare. Astfel, nu se vor putea interpreta diametral opus răspunsurile oferite de elevi. Iar evaluarea va fi una obiectivă. Tot ei spun că sistemul prin care notele sunt adăugate într-o bază de date ar trebui îmbunătățit. Dacă nu îmbunătățit, măcar supus mai multor verificări.
„Este trist cum elevii rămân cei care au de suferit în urma unui sistem de evaluare subiectiv, care nu dispune de instrumentele necesare pentru a asigura aceleași șanse pentru toți elevii. Diferențele uriașe de punctaj nu își pot găsi altă explicație decât lipsa de implicare în elaborarea baremelor și calibrarea acestora cu subiectele”, a declarat Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național al Elevilor.