Legături triste între sărăcie și performanțele slabe ale elevilor la Bacalaureat
O analiză realizată de Organizația Salvați Copiii arată că aproximativ unul din doi elevi de la liceele tehnologice trăiește în mediul rural. Acolo se află jumătate dintre aceste licee, iar Bacalaureatul scoate la iveală legături triste între sărăcie și performanțele slabe ale elevilor.
Din totalul de 355 de licee cu profil tehnologic din România, 166 se află în mediul rural. Datele Ministerului Educației arată că, dintre elevii liceelor tehnologice înscriși la examen, aproape 6% nu s-au prezentat. În același timp, dintre elevii filierei teoretice doar 0,9% au absentat de la examen. Totodată, ratele de promovare ale acestor două filiere educaționale capătă o diferență de 30%. Și mai trist e că această diferență e aproape constantă de-a lungul anilor.
Analiza realizată pe datele Ministerului Educației arată că există o corelație semnificativă între sărăcia materială și performanțele elevilor înregistrate la Bacalaureat. Această constatare devine evidentă atunci când sunt comparate rezultatele examenului cu harta sărăciei și a deprivării materiale și sociale severe care delimitează statistic regiunile de dezvoltare ale României.
Potrivit Salvați Copiii, aceste concluzii sunt evidente pentru regiunile Sud – Vest Oltenia și Sud Muntenia. Ele sunt caracterizate prin rate ridicate ale riscului de sărăcie și excluziune sociale (44,7%, respectiv 37,1%), în special în mediul rural. În aceste regiuni, doar 75,68%, respectiv 73,91% au promovat examenul de bacalaureat. Departe de media națională de 80,5% sau de performanțele elevilor din București (84,5%), regiunile Nord – Vest (80,63%), Nord – Est (80.83%) și Sud – Est (82,57%). Situația din județul Ilfov (fără a lua în considerare reușita statistică a Capitalei) evidențiază probleme serioase de promovabilitate din licee. Vorbim despre cea mai scăzută rată la nivel național – 59%. La polul opus se află București, cu 84,5% de elevi care au obținut rezultate bune sau foarte bune.
Cum arată situația promovării la filiera tehnologică
Din totalul de licee cu filieră tehnologică, 80% se află în comune. Aceleași două regiuni din sudul țării (Sud – Vest Oltenia și Sud Muntenia) sunt codașele la promovare. Doar trei din patru elevi au obținut media generală de cel puțin 6 (73,91% și 75,68%). Județul Ilfov se înscrie din nou printre cele mai puțin performante județe (35,75). Este depășit însă, în mod negativ, de județele Călărași (35,2%), Covasna (27,9%) și Teleorman (25,9%). La polul opus, pentru această filieră educațională, București înregistrează o rată de 71%.
Regiunea Sud – Est, ce figurează în mod constant în ultimul deceniu ca fiind cea mai săracă regiune din România și una dintre cele mai dezavantajate economic din Uniunea Europeană, surprinde de această dată. După București, ea înregistrează rezultatele cele mai bune la datele generale de promovare din promoția curentă de elevi. Și, distinct, la rata de promovare pe filiera profesională.
Pe de altă parte, în alte județe, precum Teleorman, Giurgiu, Covasna, Vaslui, Olt, Ialomița, Călărași, Harghita ori Ilfov, ale căror municipii nu capătă vreo semnificație economică comparabilă cu alte orașe mai dezvoltate, situația promovării pentru filiera tehnologică este dramatică. Doar unul din trei copii care s-au prezentat la examen au reușit să obțină media necesară pentru promovare. Reprezentanții Salvați Copiii spun că speră ca inegalitățile să fie corectate prin noua Lege a educației. Prevederea articolului 102 stabilește „pentru filiera tehnologică, o probă scrisă specifică domeniului de pregătire și o probă, la alegere, dintre disciplinele relevante pentru profilul real”. Această măsură ar permite o pregătire teoretică mai apropiată acestui profil liceal. Și, destul de probabil, ar permite rezultate mai bune la Bacalaureat.