Fructele nu sunt întotdeauna sănătoase. Cum le alegem și păstrăm astfel încât să beneficiem de proprietățile lor
Fructele sunt considerate în general sănătoase și hrănitoare. Există însă câteva motive pentru care acestea ar putea să nu fie întotdeauna bune pentru anumite persoane sau anumite circumstanțe. Astăzi vă prezentăm cum le alegem și păstrăm astfel încât să beneficiem de proprietățile lor.
Fructele fac parte din meniul multora dintre noi. Părinții încearcă să integreze vitaminele și beneficiile acestora în dieta copiilor cât mai des posibil. Trebuie însă să ținem cont de anumiți factori atunci când le alegem sau depozităm.
Fructele nu sunt întotdeauna sănătoase
Fructele nu sunt întotdeauna sănătoase, în special dacă nu sunt alese și păstrate bine sau dacă sunt consumate în cantități prea mari. Unele persoane pot fi alergice la anumite fructe sau au sensibilități la compuși specifici prezenți în fructe. Cei care au intoleranța la fructoză, controlează zahărul din sânge datorită anumitor afecțiuni medicale sau au grijă la aportul caloric și controlul greutății trebuie să țină cont de aceste sfaturi. Chiar dacă acești factori afectează doar o minoritate de oameni, iar pentru majoritatea, fructele sunt o parte valoroasă a unei diete sănătoase, este bine să fim precauți și informați în privința lor.
Cum să alegem fructele
Alegerea și consumarea fructelor poate fi o experiență încântătoare atât pentru adulți cât și pentru copii. Fructele sunt în general alese în funcție de prospețime, culoare și textură, miros, sezon, soiuri, maturitate sau preferință personală. Cele mai bune fructe pentru sunt cele care se potrivesc nevoilor voastre alimentare, preferințelor și oricăror considerente specifice de sănătate pe care le puteți avea. În funcție de acești factori putem alege fructele după culoarea lor.
Culoarea fructelor și ce ne spune aceasta
Conform publicației retetesivedete.ro culoarea fructelor ne spune ce proprietăți și capacități au acestea.
„Culoarea violetă/albastră a fructelor: semnifică proprietățile lor antioxidante și capacitatea lor de a reduce riscurile de cancer, accident vascular cerebral și boli de inimă.
Culoarea roșie a fructelor: reduce riscul de cancer și îmbunătățește sănătatea inimii (așa cum se observă la tomate, pepene verde).
Cele de culoare portocalie/galbenă: conțin carotenoide care ajută la menținerea ochilor sănătoși (de exemplu morcov, lămâie, ananas).
Produsele fitochimice: care au proprietăți antivirale și antibacteriene, precum și potasiu se găsesc în fructele și legumele maro/alb, cum ar fi banana, usturoiul, ceapa și ghimbirul, printre altele.
Fructele de culoare verde: au proprietăți anticancerigene și o vastă rețea de antioxidanți cum ar fi, merele verzi, lămâile verzi, kiwi, pere și struguri verzi”, scrie publicația.
Cum păstrăm fructele
Deși mulți dintre noi avem tendința de a pune fructele direct în cămară sau în frigider în momentul în care ajungem acasă, acest lucru nu este corect. Unele fructe trebuie spălate, altele curățate sau stocate într-un anume fel pentru a-și păstra proprietățile. „Când cumperi fructe, verifică întotdeauna dacă sunt proaspete și sănătoase. Dacă alegi un produs împachetat în plastic, verifică dacă nu se află lichide în interior. Spală fructele cu grijă, sub jet de apă, nu doar atunci când le consumi cu tot cu coajă, ci şi atunci când le îndepărtezi coaja. Spală fructele chiar înainte de a le consuma, în caz contrar, se pot strica. Majoritatea legumelor şi fructelor trebuie păstrate în frigider. Excepţie fiind cele care încă nu s-au copt, cum ar fi bananele și fructele cu perioadă de valabilitate mai lungă. Modul de depozitare sau vechimea nu influențează caloriile fructelor”, mai scrie publicația retetesivedete.ro.