Alimentație sănătoasă și sport. Ce invață copiii într-un program de durată
Asociația Zi de Bine dă startul unui program de durată prin intermediul căruia copiii învață să mănânce corect și de ce e important sportul. Totodată, programul se adresează și părinților, care, la rândul lor, pot ajuta.
Programul „La masă cu mine”, axat pe tulburări alimentare, se desfășoară în perioada iulie – decembrie 2023 și se adresează copiilor cu vârste cuprinse între opt și 14 ani. Nu există date clare privind numărul persoanelor din România cu tulburări alimentare, dar Asociația pentru prevenirea și tratamentul tulburărilor de alimentație (APTTA) estimează că peste 400.000 de persoane suferă în România. Femeile și fetele sunt cele mai afectate, fiind a treia cea mai comună boală cronică în rândul tinerelor.
„Orice părinte sau persoană adultă relevantă din viața copilului poate constata la un moment dat o creștere sau scădere în greutate. O disfuncție în creștere și un anumit comportament alimentar care înseamnă că mănâncă mai mult noaptea decât ziua. Că mănâncă mai multe dulciuri decât mâncare. Că mai mult stă pe telefon decât face altceva. Când devine un tip de comportament o tulburare alimentară? În momentul în care te afectează fizic, emoțional și psihosocial – o retragere din grupul de prieteni, teama de a merge la școală, sport excesiv și altele”, spune medicul Florin Ioan Bălănică.
Ce învață copiii, dar și părinții lor
Programul pune accentul pe o viață sănătoasă alcătuită dintr-o alimentație echilibrată, exerciții fizice și despre cum pot se pot adopta obiceiuri de utilizare a tehnologiei. Programul începe cu o tabără de 7 zile, organizată la Straja (Hunedoara), în perioada 9-16 iulie. 30 de copii cu vârsta între 8-14 ani vor participa. În tabără, fiecare copil va fi însoțit de unul dintre părinți. Copiii și părinții vor fi împărțiți pe grupe de lucru și vor participa la activități gândite și ghidate de specialiști. Un medic nutriționist, un psiholog și un specialist în mișcare funcțională. De asemenea, copiii vor participa și la activități de relaxare, pregătite de instructorii taberei.
Părinții nu sunt chemați la supraveghere, ci să participe activ în activitățile gândite pentru ei cu scopul de a înțelege mai bine problemele de sănătate și emoționale ale copilului, aspecte ce țin de nutriție sănătoasă, dar și cum să facă față situației și să comunice mai bine cu copiii lor. Și pentru că toate studiile arată că orice rutină are nevoie de cel puțin 21 de zile ca să se instaleze, programul continuă după tabără cu sesiuni de grup obligatorii (câte una pe lună), alături de specialiști. Totul pentru a monitoriza și consolida rezultatele obținute și pentru a preveni întoarcerea la rutina care a cauzat problemele inițiale.
„Acest program este minunat prin formatul pe care îl abordează. Eu am mai participat în tabere pe această tematică, dar ele nu au continuat după cele 7 zile. Și de multe ori am constatat chiar o înrăutățire a situației pe termen lung. Deoarece nesusținuți, copiii au revenit la vechile obiceiuri. Ba chiar mai rău, pentru că s-au simțit și abandonați”, spune psihoterapeutul Alina Ciufu.