„To Be or Not To Bee”, petiția pentru salvarea albinelor. Unde poate fi semnată
Tot mai multe cercetări științifice arată că speciile de albine din Europa au populații în scădere. Acest lucru este îngrijorător deoarece depindem de activitatea lor. Plecând de la asta, WWF România împreună cu Eco Ruralis – Asociația Țăranilor și Țărăncilor din România și Federația Asociațiilor Apicole ROMAPIS lansează campania și petiția națională „To Be or Not To Bee”.
Trei sferturi din culturile agricole depind, cel puțin parțial, de albine și alți polenizatori. Culturile polenizate sunt cele care oferă fructe, legume, semințe sau ulei. Dincolo de acest lucru, polenizatorii sunt o componentă vitală a ecosistemelor, prin asigurarea reproducerii plantelor din flora sălbatică. La rândul lor, aceste plante intră în componența hranei animalelor domestice (fânul). Polenizatorii mai contribuie și la realizarea altor culturi, cum ar fi bumbacul sau inul, și la producția de medicamente și remedii. Practic, de activitatea albinelor și a altor polenizatori depinde fiecare aspect al calității vieții umane.
Un raport întocmit de Institutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii în cadrul proiectului WWF „BeeActive”, ce va fi publicat în perioada următoare, arată că 37% din speciile de albine din Europa au populații în scădere, din care 9.1% sunt în pragul dispariției. Totodată, 31% din speciile de fluturi de asemenea au populații în scădere, din care 9% sunt amenințate cu dispariția.
Dispariția albinelor, sesizată și de apicultori
În fiecare an apicultorii observă că numărul albinelor scade. Sondajul anual COLOSS (Prevention of honey bee COlony LOSSes) arată că există pierderi însemnate în perioada de iernare, în mod recurent. 15% în 2019 – 2020, 32,5% în 2020 – 2021, 15,2% în 2021 – 2022. Un raport al Comisiei Europene din octombrie 2020, ce cuprinde rezultatele evaluării ecosistemelor de la nivelul UE, a arătat că 50% din terenul cultivat cu culturi dependente de polenizatori se confruntă acum cu un deficit de polenizare .
Cauzele principale pentru trendul descrescător al polenizatorilor sunt pierderea habitatului și a resurselor de hrană (ex. prin transformarea pajiștilor în teren arabil, eliminarea vegetației naturale de pe terenurile agricole), poluarea cu pesticide chimice – erbicide, insecticide (în agricultură și în grădini și spații verzi), schimbările climatice.
Campania și petiția To Be or Not To Bee” solicită Ministerului Mediului și Ministerului Agriculturii deschiderea unei platforme comune de dialog și lucru. Totul pentru elaborarea unui plan național pentru protejarea polenizatorilor din țara noastră. „Re-conectarea omului cu natura este cel mai frumos cadou pe care ni-l putem face! Natura este amicul nostru și prin crizele de mediu care ne afectează din ce în ce mai mult viața de zi cu zi natura ne cere ajutor. Este aici să ne ofere ingredientele de care avem nevoie pentru o viață bună, însă trebuie să ne mobilizăm să o protejăm ca să o poată face în continuare, iar albinele și alte insecte polenizatoare sunt cheie în acest sens”, spune Monia Martini, manager al proiectului BeeActive, WWF România.
Unde poate fi semnată petiția
Cei care vor să susțină această inițiativă o pot face foarte simplu, intrând aici și semnând petiția. „Albinele, alături de toate celelalte insecte polenizatoare prestează, gratuit, cel mai important serviciu din natură: polenizarea. Albinele polenizează culturile agricole, asigurând o bună parte a alimentelor omenirii, dar și flora naturală, contribuind la echilibrul mediului. Albinele produc chiar ele un aliment foarte valoros, mierea.
Apicultura este și o ocupație care pune pâinea pe masa a zeci de mii de familii românești. Astăzi, mai mult ca oricând, polenizatorii sunt în primejdie de a se împuțina până la dispariție. Ceea ce ar fi o catastrofă care ne-ar influența în mod decisiv viața. Sub toate aspectele. Campania lansată astăzi vă îndeamnă pe fiecare dintre dumneavoastră la responsabilitate și acțiune: semnați petiția noastră! Solicitările noastre către autoritățile României și cunoștințele și experiența cu care putem contribui nu sunt luate în seamă în lipsa unui suport consistent al populației”, spune Constantin Dobrescu, vicepreședinte ROMAPIS.