Alandalia, o carte despre o lume cu susu-n jos, și despre educație
Medicul Zeno Daniel Șuștac și-a lansat cartea săptămâna aceasta, la librăria Cărturești din Timișoara. Alandalia, după cum spune, este o carte manifest, în care povestea curge surprinzător și poate capta imaginația oricui, de la copii la bunici. O carte despre priviri încruntate, sfori, marionete și educație și pedeapsă, după cum o descriere chiar autorul, Zeno Daniel Șuștac.
„Am scris o carte-satiră care prezintă lupta elevilor dornici de studiu, dornici de cunoaștere, cu (uneori) nepotrivitul sistem educational, luptă pe care la scară mică o duc mai toți copiii din România. Spre satisfacția mea, scriitura suscită un viu și efervescent interes. Se numește Alandalia și încă din titlu caracterizează lumea educațională contemporană, fără a menaja sentimentele celor care se mulțumesc cu puțin și folosesc șabloane educaționale deformate.
Cartea te îmbie să îndrăznești mai mult, să privești mai sus, să continui să visezi! Pledează pentru deschiderea minților, parodiază mijloacele educaționale nepotrivite, sancționează cu mult haz ignoranța și superficialitatea de orice tip. Subliniază ideea că lipsa educației ne arată o lume distorsionată. Cartea prezintă continua înfruntare între două stiluri educaționale: unul apreciativ și reconfortant susținut de Educrates, echilibratul și înțeleptul pedagog din trecut și altul – absurd, pedepsitor și aspru – susținut de Educrah, întorso-dascălul experimental din prezentul dalian.
O carte despre cum se face educație în școli
Cartea va genera dezbateri și în cancelariile din România, mulți profesori vor recunoaște porțiuni de Alandalia în activitatea lor profesională. Tărâmul Alandaliei este unul preponderant distopic, cuprinde totuși și elemente de realism educational autohton, în care împărătește educația pedeapsă. Este un loc al școlii tortură, guvernat de reguli nechibzuite și adulți nepotriviți care nu văd niciun alt chip posibil al Educației. Este un loc al experimentelor educaționale neinspirate/neghioabe în care nu există plase de siguranță și alternative.
Este o carte manifest. Setea de cunoaștere și dragostea de carte înving mereu orice obstacol ridicol sau absurd ridicat de adulți carghioși, acri au zeloși. Mesajul cărții este unul puternic: mereu există un viitor mai bun pentru Educație!
Mesaj pentru ministrul Educației
“Cât timp vom avea miniștri marionetă, învățământ politizat, profesori demotivați, conținuturi anoste și școli neglijate, mediocritatea și submediocritatea vor continua să guverneze sistemul educațional autohton. Școala românească pare a fi un loc al experimentelor educaționale neinspirate/neghioabe în care nu există plase de siguranță și alternative”, spune doctorul Șuștac, autorul cărții.