Litoralul românesc, prietenos cu persoanele cu dizabilități
La fel cum vara e pentru toți, la fel și marea ar trebui să poată fi accesibilă pentru toată lumea. Litoralul românesc este tot mai prietenos cu persoanele cu dizabilități, mai multe plaje oferind facilități pentru ca toată lumea să se poată bucura de apa mării.
Pentru ca turismul să fie accesibil pentru toată lumea, câteva plaje de la mare au fost dotate cu scaune speciale. Acestea la permit persoanelor cu dizabilități să poată intra în apă. O astfel de plajă este, potrivit Radio România Actualități, cea de la Năvodari. Cei mobilizați în scaune cu rotile se pot bucura de apa mării și de soare și la intrare în Mamaia, în fața Radio Vacanța. O astfel de plajă se regăsește și la Mangalia, în zona sanatoriului. Într-o intervenție la Radio România Constanța, Anda Dișea, vicepreședinte al Asociației Împreună pentru viitor, a anunțat că, din păcate, în acest an plaja de la intrare din Mamaia, din zona pescăriei, nu va fi deschisă.
Copiii cu dizabilități, dezavantajați în societate
Facilitățile oferite de litoralul românesc pentru persoanele cu dizabilități sunt ca o gură de aer. Mai ales pentru copii. Potrivit unui raport realizat la nivel global de UNICEF în 2021, copiii cu dizabilități sunt dezavantajați în societate. Iar aceasta nu este o noutate. Este suficient să ne uităm în jur ca să ne dăm seama că acesta este, din păcate, adevărul.
„Cercetarea confirmă ceea ce deja știam: în realizarea drepturilor lor, copiii cu dizabilități se confruntă cu provocări multiple, adesea agravante. De la accesul la educație și până la posibilitatea de a li se citi ceva acasă, probabilitatea ca minorii cu dizabilități să fie incluși sau auziți este mai mică în cazul celor mai multe dintre măsuri. Prea des copiii cu dizabilități sunt, pur și simplu, lăsați în urmă”, declara, la momentul publicării raportului, Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF.
Comparativ cu cei fără dizabilități, copiii cu dizabilități prezintă:
O probabilitate cu 24% mai mică să beneficieze de stimulare și afecțiune în copilăria timpurie;
O probabilitate cu 42% mai mică să dețină competențe de citire și aritmetică de bază;
O probabilitate cu 25% mai mare să sufere de distrofie și cu 34% mai mare să aibă deficit de creștere;
O probabilitate cu 53% mai mare să prezinte simptome de infecție respiratorie acută;
O probabilitate cu 49% mai mare să nu fi mers niciodată la școală;
O probabilitate cu 47% mai mare să nu fie cuprinși în învățământul primar, cu 33% mai mare să nu fie incluși în învățământul gimnazial și cu 27% mai mare să nu fie cuprinși în învățământul secundar superior;
O probabilitate cu 51% mai mare să se simtă nefericiți;
O probabilitate cu 41% mai mare să se simtă discriminați;
O probabilitate cu 32% mai mare să fie supuși unor pedepse corporale severe.