Copiii învață cum să construiască o canotcă. Înscrierile se fac online
Pe parcursul lunii iulie copiii învață cum să construiască o canotcă. Atelierul se adresează elevilor de ciclu gimnazial din Timișoara, care vor dobândi cunoștințe noi despre ambarcațiunea concepută de marele sportiv român Ivan Patzaichin.
Între 3 și 31 iulie elevii de la Școala Babel, dar și de la alte unități de învățământ, vor avea ocazia să deprindă tainele construcției unei ambarcațiuni. Alături le va fi meșterul marangoz Viorel Gheorghe. Marangozeria (construcția de bărci) este un meșteșug tradițional uitat în România. Rowmania și Asociația Mila 23 Ivan Patzaichin încearcă să îl readucă la viață. În plus, participanții la atelier vor descoperi importanța apei pentru dezvoltarea unei comunități și în construirea identității locale.
„Exercițiul de „învățare cu sens”, așa cum este denumit de către inițiatori, îi îndeamnă pe copii să experimenteze aplicarea practică a cunoștințelor dobândite în școală, înțelegând astfel mai bine utilitatea acestora. Micii marangozi vor învăța să măsoare, să citească planuri de execuție, să înțeleagă noi noțiuni din fizică, chimie, matematică. Dar mai ales vor învăța să lucreze în echipă. Vor exista și activități complementare, copiii având ocazia să învețe despre regulile de bază ale fotografiei, noțiuni de economie, ecologie, exersându-și totodată gândirea critică și spiritul civic activ”, se arată în comunicatul de presă transmis.
Atelierul, încheiat cu o plimbare pe Bega
Munca copiilor nu va fi de formă. La finalul atelierului aceștia se vor bucura de canotca creată și vor ieși cu ea pe Bega. Totodată, la Timișoara va fi înființată filiala clubului „Călăuzele Apelor”. Este vorba despre o rețea unică de localități din România unite de apă, acolo unde există grupuri de copii care și-au construit propria canotcă.
„Atelierul se va desfășura de luni până vineri, pentru aproximativ trei ore și jumătate în fiecare zi, la noul corp de clădire al Școlii Babel – Timișoara, str. Phoenix, nr. 41. Există 10 locuri disponibile pentru elevii de gimnaziu. Înscrierile pentru aceste locuri se pot face online, completând formularul de înscriere – https://bit.ly/ateliercanotci. Nu sunt necesare cunoștințe sau abilități anterioare speciale. Trebuie doar sete de cunoaștere și dorința de a face ceva special. Participarea la atelier este gratuită, toate materialele necesare fiind furnizate de către organizatori”, se mai arată în comunicat.
Atelierul de construcție și clubul Călăuzelor Apelor sunt două inițiative ale Asociației Mila 23 Ivan Patzaichin. Ele fac parte din proiectul Ecluze pe Bega. Proiectul Călăuzele Apelor (Pathfinders of the Waters) a pornit ca o inițiativă ce vizează copiii din satele cu acces limitat la activități culturale, folosind lotca ca mijloc de a dobândi noi cunoștințe și abilități. Prin ateliere de construcție a bărcilor din lemn, copiii obțin o înțelegere mai profundă a valorii patrimoniului. Inclusiv a relevanței sale pentru schimbările climatice și a legăturilor cu sustenabilitatea. Copiii învață să se reconecteze cu resursele locale din zona lor și să promoveze o apreciere pentru diversitatea culturală și etnică.
Ansamblul memorial Ivan Patzaichin, în lucru
Ivan Patzaichin a fost multiplu campion olimpic la canotaj, antrenor, iar mai apoi un om preocupat de promovarea sportului, a mișcării în aer liber și a ecoturismului. În cinstea lui, începând cu anul acesta, la Tulcea se va regăsi un memorial. El va fi amplasat în singurul loc unde orașul se intersectează direct cu faleza din oraș, spre Sulina, în proximitatea Muzeului de Artă. La finalul lunii mai a fost aprobată de către Consiliul Local al Municipiului Tulcea finanțarea, iar ansamblul urmează să fie inaugurat pe 8 septembrie 2023. Tot atunci se va deschide, oficial, și festivalul care-i poartă numele campionului.