Ce s-a dat la Bacalaureat, la Limba Română. Baremele de evaluare
După ce săptămâna trecută elevii de clasa a VIII-a au susținut Evaluarea Națională, acum a venit rândul colegilor lor mai mari. Cei de clasa a XII-a și a XIII-a au susținut azi prima probă a examenului maturității. Iată ce s-a dat la Bacalaureat, la proba de Limba și literatura română.
Examenul național de Bacalaureat are loc în perioada 26 – 29 iunie în 464 de centre. Dintre cei peste 130.500 de candidați înscriși în această primă sesiune, peste 16.000 de candidați provin din promoțiile anterioare. Elevii au intrat în sălile de examen în intervalul orar 8:00 – 8:30. La ora 9:00 au primit broșura cu subiecte, iar după completare au avut trei ore la dispoziție pentru a le rezolva.
În spațiul public au apărut deja primele informații referitoare la subiectele pe care elevii le-au primit la proba de Limba și literatura română. Cei de la profilul real – tehnologic au avut, la subiectul I, un text la prima vedere din „Ion Creangă. Viața și opera”, de George Călinescu. Următorul subiect, II, le-a cerut să comenteze în minimum 50 de cuvinte un fragment din „ A mele visuri”, de Alexandru Vlahuță, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice. La subiectul III, cel care le dă candidaților cele mai mari emoții, elevii au avut de prezentat într-un eseu „particularitățile unui text narativ studiat aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu”. Cei de la profilul uman au avut, la subiectul III, de realizat caracterizarea unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.
Subiectele oficiale, precum și baremele de corectare, vor fi disponibile în jurul orei 15:00, pe site-ul Ministerului Educației, aici.
Când au loc următoarele probe
După proba susținută azi, elevii mai trebuie să se pregătească la următoarele probe:
Marți, 27 iunie: proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie);
Miercuri, 28 iunie: proba la alegere a profilului și specializării. Se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din 10 discipline. Ele sunt: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie;
Joi, 29 iunie: Limba și literatura maternă. Această probă este pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale.