POVEȘTILE MODEI. Tom Ford, Chanel, Dior, Valentino și alții au făcut ii
Din 2013 în fiecare an, pe data de 24 iunie, este sărbătorită Ziua Universală a Iei. Această bluză tradițională românească este recunoscută peste tot în lume ca fiind o piesă vestimentară special de frumoasă, iar marii designeri au reinterpretat-o. Tom Ford, Chanel, Dior și Valentino sunt doar câțiva din cei care au făcut ii.
Ziua Universală a Iei coincide cu sărbătoarea de Sânziene și cu nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Comunitatea „La Blouse Roumaine” a propus ca această zi să fie dedicată bluzei tradiționale. Din 2016 evenimentul este coordonat de Asociația „La Blouse Roumaine”. În România ia arată diferit în funcție de zona din care provine, iar asta îi oferă un farmec aparte.
În fiecare an Asociația „La Blouse Roumaine” stabilește o temă pentru Ziua Universală a Iei. „Tema anuală aleasă pentru ediția din 2021 este „Natură și meșteșug”, prin intermediul căreia ne propunem să reflectăm relația IEI/cămășii tradiționale cu Natura. De la inspirație, ritualuri și motive, la materie primă și tehnici de realizare. Este cadrul ideal în care putem asocia IA, cămașa, portul și textilele tradiționale cu peisajul de unde provin, punând în valoare atât patrimoniul cultural, cât și patrimoniul natural”, se arată pe site-ul asociației.
Cum putem sărbători această zi?
Fiecare din noi poate sărbători această zi a iei. Asociația „La Blouse Roumaine” încurajează pe toată lumea să descopere tradițiile și obiceiurile specifice zonelor în care s-au născut, locuiesc sau de care sunt legați sufletește. De asemenea, astăzi, 24 iunie, putem purta mândri o ie frumoasă.
„Pe 24 iunie purtăm o IE, o cămașă sau întregul port tradițional, cusut sau țesut manual, oriunde ne-am afla. Ne fotografiem într-un cadru natural și cele mai reușite imagini le publicăm pe conturile de socializare, pe blog sau pe website-ul personal, alături de povestea IEI sau a cămășii pe care o purtăm. Dacă nu aveți nimic în lada de zestre, vă provocăm ca până la următoarea ediție e Zilei Universale a Iei să vă cumpărați o IE sau o cămașa tradițională specifică zonei sau zonelor de origine și chiar să învățați meșteșugul realizării ei”, mai transmite Asociația „La Blouse Roumaine”.
Cu ocazia acestei zile au loc fel și fel de evenimente, în special la muzee. Așadar, în funcție de orașul în care vă aflați sau de care sunteți mai aproape, se poate să fie o expoziție a iei. Profitați să o vizitați și să învățați mai multe despre această cămașă tradițională pentru care suntem cunoscuți în întreaga lume.
Ia, sursă de inspirație pentru marii designeri
Așa cum vă spuneam, ia românească a ajuns să fie reinterpretată de mari designeri precum Chanel sau Dior. Dar în primul rând, pictorul francez Henri Matisse a realizat o serie de lucrări numită „La blouse roumaine”. În aprilie 1940 Matisse încheia o pictură care avea să devină simbolul unei mișcări artistice universale. Pânza de dimensiuni 92 x 73 centimetri, cu fundal roșu, reprezenta o tânără ce purta o fusta albastră și o bluză albă cu însemne populare foarte frumoase. Artistul a fost inspirat chiar de prietenele sale românce: Elvira Popescu, Anna Noailles, Martha Bibescu și Elena Văcărescu.
Yves Saint Laurent a fost primul designer care a dedicat iei o întreagă colecție. Acesta s-a inspirat în 1981 chiar din lucrarea lui Henri Matisse despre care tocmai v-am vorbit. În 21 iulie 1999, la Paris, Saint Laurent a prezentat colecția „La blouse roumaine” în care elementele din portul tradițional românesc au fost reinterpretate în stilul său.
Toate marile case de modă mondiale au inclus, de-a lungul timpului ia românească sau alte piese vestimentare din portul tradițional românesc în colecțiile lor. Amintim aici: Oscar de la Renta, Carolina Herrera sau Emilio Pucci. Jean Paul Gaultier a fost al doilea mare designer care dedicat o întreagă colecție tradițiilor vestimentare românești, în toamna anului 2006. Casa Tom Ford a inclus în colecția sa de primăvară 2012 o ie, „Romanian Peasant Blouse”. Aceasta a devenit și mai celebră după ce a fost purtată de celebra cântăreață Adele, pe coperta revistei Vogue, în același an. Și casa Valentino a prezentat pe podiumuri piese cu inspirație tradițională românească în anul 2015.