POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Sandwich-ul
Poveștile Mâncărurilor. Cum au fost ele inventate: Sandwich-ul. Este cea mai iubită gustare, preferata copiilor și salvarea gospodinelor. Este ușor de pregătit și nu necesită multe ingrediente, doar puțină imaginație.
Povestea sandwich-ului și cum a fost el inventat nu este un mister. Totul a început în Anglia în 1762, iar autorul a fost John Montagu, al 4-lea conte de Sandwich.
Cum a fost sandwich-ul inventat
Legenda spune că Montague avea o problemă serioasă cu jocurile de noroc, care îl țineau ore întregi la masa de joc. În aceste lungi ore, cerea bucătarului să îi pregătească ceva de mâncare. Important era să se poată consuma în timpul partidei de cărți. Așa s-a născut sandwich-ul. Montagu a fost așa de cucerit de pâinea cu carne, încât a devenit o obișnuință. În timp ce devenea populară în societatea londoneză, mâncarea i-a luat numele contelui.
Desigur, Montagu (sau bucătarul său anonim) nu a fost prima persoană care a umplut felii de pâine. De fapt, se știe cu siguranță de unde i-a venit ideea. Montagu călătorea des în străinătate, în Turcia, Grecia, unde se serveau platouri. Sosuri, brânză, carne, toate veneau așezate pe pâine. E foarte probabil că Montague s-a inspirat din acea mâncare de vacanță.
Creația lui Montague a avut un success imediat. După numai câteva luni, istoricul Edward Gibbon a scris în jurnalul său că a văzut multe persoane imprtante din regatului mâncând sandwich-uri în restaurante.
Cum au inventat americanii propriile sandwich-uri
În America o rețetă de sandwich a apărut prima dată într-o carte de bucate abia în 1815. Se pare că americanii au evitat să preia o rețetă de la asupritorii lor britanici, mai ales că purta un nume nobil.
Odată ce istoria s-a uitat, au apărut și sandwich-urile. Cel mai popular era cel cu limbă. În prezent, americanii nici nu ar visa să mănânce sandwich cu limbă, aceasta fiind un ingredient scump.
Sandwich-ul reprezentativ pentru New Orleans, numit Po’ Bo, a apărut în anii Marii Crize Economice (1929 – 1939) în America. În timpul unei greve, doi frați dețineau un magazin de sandwich-uri și au hrănit gratis muncitorii săraci (sărac=poor în engleză). Când intra unul în magazin, vânzătorul striga :’’Vine un alt băiat sărac!’’. Și așa i-a rămas numele de Po’ Boy (n.r. trad. Băiat sărac).
În aceeași perioadă a apărut și Sloppy Joe, sandwich-ul cu carne măcinată ce încă poartă numele bucătarului care l-a creat.
Rețeta sandwich-ului Reuben
Ingrediente: 4 felii pâine de secară, 4 felii cașcaval, 40 de grame unt, 100 de grame carne de vită conservată sau pastramă de vită, 4 frunze de varză murată, dressing rusesc.
Ingrediente dressing: 2 linguri maioneză, 1 lingură ketchup, 2 linguri ceapă tocată, 1 linguriță hrean ras, 1 linguriță de sos Tabasco, 1 linguriță sos Worchester. Preparare: întâi se face dressingul (sosul), amestecând bine toate ingredientele într-un castron.
Feliile de pâine se ung cu unt, peste care se pune câte o felie de cașcaval. Deasupra cașcavalului se pune o felie de varză murată, peste care se pune dressing.
Pe 2 din feliile de pâine se pune pastrama sau carnea din conservă, se suprapun sandwich-urile cu carnea, respectiv sosul, la mijloc si se pun pe un grill până capătă o culoare aurie pe ambele părți. Se așează pe farfurie, se taie în două și se servesc calde.