Începe recensământul berzelor. Cum poți ajuta la protejarea speciei
În perioada 19 iunie – 19 iulie are loc recensământul berzelor. Societatea Ornitologică Română (SOR) derulează acest proiect pentru al șaptelea an, iar fiecare dintre noi poate participa. Aplicația „Uite barza!” este disponibilă atât pe dispozitivele Android, cât și pe iOS și este complet gratuită. Iată cum funcționează.
Dacă iubești natura, păsările sau îți place să călătorești, cu siguranță vrei să iei parte la proiectul care ajută la protejarea speciei de berze albe din România. „Cu ajutorul aplicației „Uite barza!”, toți cei care doresc să se implice în acest proiect pot contribui la colectarea datelor necesare. Aplicația ne ajută să facem recensământul cuiburilor de berze și să înregistrăm numărul puilor și ne furnizează informații valoroase pentru conservarea populației de berze albe din România.
Prin intermediul acestui proiect ne dorim să creștem responsabilitatea și conștientizarea cu privire la acțiunile noastre și la impactul pe care îl putem avea asupra mediului înconjurător. An de an, ne bazăm pe susținerea cât mai multor iubitori de păsări, natură și călătorii, care să se alătură acestei aventuri extraordinare a numărării berzelor albe. Oricine poate fi ornitolog amator și să ne ajute la recenzarea berzelor albe. Tot ce trebuie să facă este să descarce aplicația „Uite barza!” și să se familiarizeze cu funcționalitățile ei”, a declarat Andreea Oprea, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română.
Cum funcționează aplicația
Aplicația „Uite barza!” e ușor de folosit. Tot ce trebuie să faci este să o instalezi, să pornești GPS-ul telefonului și să înregistrezi locația unde ai văzut cuibul de barză. Apoi, trebuie să oferi câteva informații simple. Acestea fac referire la numărul de berze din cuib, tipul de construcție pe care se află cuibul, numărul puilor și orice pericol care i-ar amenința. Nu e nici o problemă dacă nu ai pe moment conexiune la internet. Datele salvate în aplicație vor fi trimise ulterior și vor ajunge la specialiștii SOR și la biologi. De asemenea, aplicația permite semnalarea incidentelor care implică aceste păsări. Cum ar fi electrocutările sau coliziunile. Fiecare informație introdusă în aplicație este importantă pentru protejarea speciei, iar datele colectate vor ajunge la toți distribuitorii de energie electrică din România.
Și asta nu e tot. SOR caută și anul acesta „cuiburi de poveste”. „Îi invităm pe oameni să devină căutători de povești. Știm că fiecare cuib de barză albă are povestea lui. An de an, oamenii așteaptă nerăbdători sosirea acestor păsări care străbat un drum lung și plin de provocări pentru a ajunge din Africa, acolo unde migrează, înapoi în România. Povestitorii cei mai iscusiți vor fi premiați”, transmit reprezentanții SOR.