La această vârstă, copiii preșcolari au nevoie de jocuri care să le dezvolte inteligența, logica și gândirea analitică. Jocuri distractive pentru copii de 5 – 6 ani sunt diverse şi multiple. Totul e ca atât copiii, cât şi părinţii să se joace împreună.
Fie că îți dorești jocuri în doi sau jocuri de care să se poată bucură un număr mai mare de copii simultan, te poți inspiră din lista de mai jos. Sunt nouă jocuri distractive pentru copii de 5 – 6 ani, ai de unde alege.
Ai nevoie de: o bandă adezivă albă pe care să o lipești pe podea, sub formă unui calup de câte 9 pătrățele (câte 3 pe fiecare rând) pentru fiecare participant, pahare în 3 culori diferite, 3 buline din hârtie colorată în nuanța paharelor.
Cum se joacă: primul pas este să alegeți o combinație de culori pentru buline. În funcție de această ordine se va continuă activitatea. Apoi, în 8 pătrate din cele 9, jucătorii trebuie să plaseze paharele de diferite culori. Pentru a câștigă jocul, jucătorii trebuie să aranjeze paharele, fără să le ridice de pe podea sau să suprapună 2 pahare în același pătrat, astfel încât culoarea de pahare de pe un rând să corespundă cu ordinea bulinelor stabilită la început.
Număr de participanți recomandat: minim 2 persoane.
Ai nevoie de: foi de scris și creioane sau markere.
Cum se joacă: copiii se așează în șir indian, fiecare având o foaie și un creion. Primul copil din rând sprijină foaia pe o masă sau pe un perete, iar în ceea ce privește ceilalți jucători, fiecare dintre ei sprijină foaia pe spatele jucătorului din față să. Ultimul copil din rând trebuie să deseneze pe spatele copilului din față sa un obiect necunoscut de ceilalți. Apoi, copii desenează pe rând ceea ce simt că desenează cel din spatele lor. La final, se va face o comparație între desene, iar diferențele cu siguranță îi vor amuză pe copii și îi va ține ocupați. E un joc foarte distractiv, vă veţi amuza copios!
Număr de participanți recomandat: minim 4 persoane.
Ai nevoie de: foi de scris și creioane sau markere
Cum se joacă: Alege un jucător pentru a începe. El scrie pe hârtie un număr de la 1 la 100 fără ca ceilalți să vadă. După aceea, va spune „Mă gândesc la un număr între 1 și 100”. Al doilea jucător va încerca să ghicească, iar primul jucător va spune „mai mare” sau „mai mic”, după caz. Va mai intră în scenă un al treilea participant și vor continuă jocul până când cineva va răspunde corect.
Număr de participanți recomandat: minim 3 persoane.
Ai nevoie de: o cutie de carton, un prosop sau o față de masă, diverse obiecte precum un animăluţ de pluş, o păpușă, o mașină de jucărie, o pereche de ochelari de soare, o scoică, pene, bile etc.
Cum se joacă: cutia misterelor presupune alegerea unui număr mare de obiecte și așezarea lor într-o cutie de carton sau într-un ghiozdan. Acoperă această cutie cu un prosop sau cu o față de masă pentru ca nimeni să nu poată vedea ce este înăuntru. Fiecare participant va pune mâna pe un obiect din cutie și va scrie pe hârtie denumirea acestuia. După ce toată lumea a trecut pe la cutie, se vor compara obiectele menționate, iar cel care le-a identificat pe cele mai multe va primi un premiu.
Număr de participanți recomandat: minim 3 persoane.
Ai nevoie de: diverse ingrediente sau alimente pentru gustat.
Cum se joacă: așa cum îi spune și numele, jocul presupune gustarea mai multor mâncăruri sau ingrediente și ghicirea lor. Alege câteva alimente dulci, sărate și acre, așază-le pe farfurie și leagă copilul la ochi. Lasă-l să guste singur și să spună despre ce aliment este vorba. Dacă nu știe ce este, trebuie să descrie gustul, textura și consistentă – aflăm de pe officedirect.ro.
Acesta este unul dintre cele mai distractive jocuri în doi de care se bucură mereu copii mici.
Număr de participanți recomandat: 2 persoane.
Ai nevoie de: acest joc nu necesită materiale auxiliare.
Cum se joacă: primul jucător se gândește la un animal, iar ceilalți pot pune cinci întrebări pentru a-și da seama despre ce este vorba. De exemplu, pot întreba dacă trăiește în apă, are aripi sau gât lung. Alternativ, poți repetă jocul cu flori sau plante. Jocul este potrivit mai ales pentru copiii de 4 – 5 ani și îi ajută să fixeze numele animalelor.
Număr de participanți recomandat: cel puțin 3.
Ai nevoie de: spațiu liber, scaune, paturi, cercuri de hula hoop și o minge.
Cum se joacă: creează cursa cu obstacole și stabilește regulile jocului. De exemplu, dacă pe traseu există un scaun sau o masă, copiii trebuie să treacă pe dedesubt, dacă este un cerc hula hoop, trebuie să treacă de trei ori prin acesta. Copilul primește puncte dacă trece de toate obstacolele puse de tine.
Număr de participanți recomandat: minim 1.
De ce ai nevoie: pentru acest joc nu ai nevoie de materiale auxiliare.
Cum se joacă: Dacă în varianta clasică a jocului „Simon spune” copilul trebuie să respecte întocmai instrucțiunile, în cadrul jocului de față, puștiul trebuie să le evite, executând contrariul. În plus, comenzile trebuie să fie din cele mai neobișnuite („imită o pisica”, „scarpină-te în urechea dreapta” etc). Nu uită să îi explici copilului că ideea jocului este să facă invers decât îi vei spune, chiar dacă i se va părea ciudat.
Număr de participanți recomandat: minim 2 participanți.
De ce ai nevoie: pentru acest joc nu ai nevoie de materiale auxiliare.
Cum se joacă: telefonul fără fir este ideal dacă ai mai mulți copii mici sau dacă trebuie să ai grijă de gașcă de năzdrăvani de la grădinița piciului. Copiii stau în șir unul lângă celălalt.Tu îi spui primului copil un cuvânt. Acesta trebuie să îl spună mai departe fără a putea repeta. Jocul se repetă până la ultimul copil din șir, moment în care acel cuvânt ajunge atât de distorsionat, încât cei mici se vor amuză copios.
Număr de participanți recomandat: cel puțin 3 persoane.
Toate aceste jocuri distractive pentru copii sperăm să le folosiţi şi să vă distraţi împreună cu prietenii şi cu părinţii voştri!
Sursa foto: Pixabay
Un remediu minune: Jocurile video alină durerea copiilor bolnavi de cancer