Începe Festivalul de Incluziune și Sport. Ce activități li se pregătesc copiilor
În zilele de 15 și 16 iunie, orașul Gura Humorului găzduiește Festivalul de Incluziune și Sport, organizat de Fundația Te Aud România. Evenimentul va avea loc pe stadionul Tineretului și în parcul Ariniș, iar activitățile pregătite sunt menite să încurajeze atât incluziunea, cât și activitatea fizică, oferind oportunități egale de participare.
Programul festivalului include activități sportive. Cum ar fi rugby, atletism, fotbal, dar și arts&crafts și istoria muzicii la chitară cu Marius Matache. El e un folkist cunoscut și promotor al valorilor educației non-formale prin artă. „Prin acest festival ne dorim să creăm un mediu prietenos și deschis pentru copiii și adolescenții din comunitatea noastră. Dar și pentru cei care județul Suceava a devenit acasă, un număr mare de tineri ucraineni fiind încă stabiliți în zona Sucevei”, a declarat Marius Ursaciuc, primarul din Gura Humorului.
Sportul nu doar că ne menține corpul sănătos. El are puterea de a dezvolta valori precum respect, fair play sau cooperare. „Activitățile desfășurate de Te Aud România subliniază încă o dată faptul că sportul are puterea de a promova valori universale. Precum fair-play-ul, respectul reciproc, cooperarea și echitatea. Aceste valori sunt fundamentale în dialogul intercultural. Și contribuie la dezvoltarea unei mentalități deschise și tolerante, indiferent de diferențele culturale ale participanților. De asemenea, sportul oferă o platformă egală pentru toți copiii. Indiferent de originea lor culturală sau de abilități.
Fiecare copil are șansa de a se implica și de a contribui la efortul echipei. Indiferent de limba sau cultura din care provine. Aceasta ajută la construirea unui sentiment de apartenență și la reducerea barierelor sociale sau etnice” ,adaugă Oana Vasiliu, manager de proiect în cadrul Te Aud România.
Copiii refugiați, ajutați să se integreze
Festivalul de Incluziune și Sport face parte din proiectul „Pași spre incluziune” derulat de Fundația Te Aud România. Organizația derulează și o intervenție de integrare a copiilor refugiați din Ucraina în comunitatea suceveană, în perioada 1 aprilie – 31 iulie. Concret, va fi facilitat dialogul intercultural și educația culturală pentru un număr de 100 de copii refugiați ucraineni din județul Suceava și 100 de copii români, cu scopul de a contribui la integrarea socială în comunitatea gazdă a grupului țintă.
„Proiectul are în vedere patru modele de intervenții, care sunt complementare. Sportul ca unealtă de schimbare socială în comunitate, dezvoltarea de competențe lingvistice, dezvoltare personală și educație non-formală, și un festival dedicat integrării și sportului – cu rolul de a reuni toate celelalte intervenții și a aduce toată comunitatea împreună”, se arată în comunicatul de presă transmis.