„Arhitecturi de poveste”, concursul care-i face pe copii să descopere orașul în care trăiesc
În perioada 12 – 25 iunie profesioniștii mediului construit, profesorii, părinții și alte persoane care sunt interesate de locul în care trăim sunt invitate să se înscrie la concursul „Arhitecturi de poveste”. Acesta are ca scop să-i învețe pe copiii și adolescenții de nouă – 11 ani și 12 – 14 ani să descifreze orașul în care trăiesc.
Concursul a fost lansat de Filiala Teritorială Iași a Ordinului Arhitecților din România (OAR Iași), alături de partenerii săi, Asociația De-a Arhitectura și Muzeul Național al Literaturii Române Iași (MNLR). Cei dornici de a lua parte la această inițiativă sunt invitați, individual sau în echipă, să trimită propuneri de scenarii educaționale pentru activități cu durata a trei ore fiecare. „Scopul activităților propuse este să îi învețe pe copiii și adolescenții de nouă – 11 și 12 – 14 ani să descifreze orașul în care trăiesc în cheia operelor unor reprezentanți ai literaturii române. Organizatorii își doresc familiarizarea participanților cu opera acestor scriitori. Dar și cu noțiuni specifice mediului construit și arhitecturii prin sublinierea importanței acestora pentru istoria și moștenirea culturală a orașului.
Proiectul se încadrează în rândul inițiativelor care propun o educație integrată ce are în centru mediul construit și arhitectura. Și încearcă să identifice și să ilustreze conexiunile ce pot exista între lumea literară, deseori imaginară, și lumea construită, reală. Proiectul urmărește stimularea apropierii dintre arhitect și publicul larg. Prin explorarea unor dimensiuni noi ale profesiei. Printr-o abordare interdisciplinară: arhitectură – literatură”, se arată în comunicatul de presă transmis.
În municipiul și județul Iași, rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române include un număr mare de muzee dedicate unor scriitori importanți. Cum ar fi: Ion Creangă, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Vasile Pogor, Nicolae Gane, Mihai Codreanu, Mitropolitul Dosoftei, Constantin Negruzzi (Hermeziu, Trifești) și Vasile Alecsandri (Mircești).
Propunerile, jurizate și premiate
Dintre propunerile înscrise în concurs, un juriu va alege patru scenarii educaționale. Fiecare va premiat cu câte 1500 lei brut și implementat ulterior la atelierele organizate la Muzeul Național al Literaturii Române Iași. Câștigătorii vor fi anunțați pe 3 iulie 2023. Toate propunerile vor fi afișate online. În plus, vor fi disponibile gratuit pentru diriginți, profesori, părinți și copii.
Juriul concursului este alcătuit din:
Vlad Alui Gheorghe, poet și educator muzeal, Palatul Culturii Iași;
Florin Bodnar, arhitect, Filiala Teritorială Iași a Ordinului Arhitecților din România;
Mădălina Bold, arhitect de interior, coordonator proiect #DeaArhitecturaAcasa, Asociația De-a Arhitectura;
Aurelia Carpov, arhitect, Uniunea Arhitecților din Republica Moldova;
Corina Mocanu-Irimiță, șef serviciu muzeografie și proiecte expoziționale, Muzeul Național al Literaturii Române Iași;
Mina Sava, arhitect, președinte Asociația De-a Arhitectura;
Iunia Maria-Ștefan, educator muzeal, Muzeul Național al Literaturii Române Iași.