Statistică alarmantă: această problemă afectează 3 din 10 copii
O campanie gratuită pentru preșcolari a scos la iveală o statistică alarmantă. Trei din 10 copii din mediul rural au o problemă oftalmologică. În același timp, în mediul urban, unul din 10 copii întâmpină probleme de vedere.
Campania a fost desfășurată în perioada septembrie 2022 – ianuarie 2023, de rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș. Ea a urmărit să descopere la timp eventualele vicii de refracție ale celor mici și să crească gradul de conștientizare în ceea ce privește importanța controlului oftalmologic la copii. Copiii au fost examinați cu ajutorul aparaturii ultraperformante Plusoptix, tehnologie special dezvoltată pentru screening-ul oftalmologic neinvaziv. Testarea s-a efectuat de la un metru distanță și totul a fost sub formă de joacă, pentru ca cei mici să se simtă în siguranță de-a lungul întregului proces.
Care e cea mai întâlnită problemă de vedere
Din 1150 de preșcolari, la 20% dintre ei s-a găsit o problemă de vedere. Cea mai frecventă afecțiune întâlnită la preșcolarii incluși în această campanie de screening a fost hipermetropia. Pacienții care se confruntă cu hipermetropie au dificultăți în a vedea bine obiectele apropiate. La preșcolari, această afecțiune este de regulă genetică și e important ca problema să fie adresată din timp. Hipermetropia netratată poate duce la ambliopie, cunoscută și ca „ochi leneș”. Asta pentru că ochiul cu vedere mai slabă e „ignorat” de creier, iar dacă viciul de refracție rămâne necorectat, există riscul ca ochiul afectat să nu mai vadă niciodată la fel de bine ca cel sănătos.
Pe locul al doilea în topul celor mai frecvente probleme oftalmologice la preșcolari, a fost astigmatismul. Preșcolarii cu astigmatism văd în ceață, indiferent de distanța la care se află obiectele. Afecțiunea poate fi atât genetică, dar poate apărea și la vârste fragede. Miopia a fost a treia cea mai întâlnită afecțiune de vedere la preșcolari (copii cu vârste cuprinse între trei și șase ani), dar e cea mai frecventă în rândul școlarilor mici și mari (mai mari de șapte ani). Miopia se manifestă prin vedere încețoșată la distanță și, de cele mai multe ori, reprezintă o problemă genetică.
Consultațiile oftalmologice periodice sunt esențiale pentru depistarea afecțiunilor oculare din timp și pentru corectarea viciilor de refracție. Acest lucru se aplică atât la adulți, dar mai ales la copii, vederea celor mici fiind într-o continuă dezvoltare până la vârsta de șase ani. Cu toate acestea, 56% dintre români nu știu că un copil ar trebui să meargă la control o dată la șase luni, până la vârsta de doi ani, sau măcar la un control, până la vârsta de trei ani.