„Vis de copil în casa bunicilor”, expoziția care prezintă lucrări ale elevilor
An de an Muzeul Național al Bucovinei organizează concursul de desene „Vis de copil în casa bunicilor”, adresat copiilor. Tema din acest an a fost „Cămașa cu altiță din Bucovina”. Expoziția care prezintă lucrările elevilor va fi vernisată în 8 iunie, de la ora 12:00, la Muzeul Etnografic Hanul Domnesc din Suceava.
Elevii cu vârste cuprinse între șapte și 16 ani au fost încântați de acest concurs, dovadă fiind numărul mare de înscrieri. Anul acesta au participat elevi de la școli din județul Suceava, pe categorii de vârstă: șapte – 11 ani, respectiv 12 – 16 ani. Desenele au fost realizate ținând cont de tema menționată, premiile fiind date pentru cele mai frumoase lucrări. Proiectul educațional are ca scop promovarea și valorificarea patrimoniului etnografic pe de-o parte. Pe de altă parte își propune și să stimuleze imaginația și aprecierea valorilor tradiționale.
Organizatorii propun anual elevilor teme diferite prin care se evocă lumea satului bucovinean. Teme care au ca scop formarea cunoștințelor despre ceea ce reprezintă arta populară, meșteșugurile și obiceiurile tradiționale bucovinene. Anual, profesorii de specialitate și învățătorii sunt implicați în abordarea acestor teme la orele de curs participând la desfășurarea de lecții muzeale la Hanul Domnesc. Astfel, elevii reușesc să surprindă plăcut juriul cu desene deosebite.
Câștigătorii concursului de desene „Vis de copil în casa bunicilor” au fost desemnați de o comisie de jurizare. Aceasta a fost formată din profesori de specialitate de la școlile cu cel mai mare număr de participanți și specialiști din cadrul muzeului. Premiile de care se vor bucura cei mai talentați copii sunt acordate, pe categorii de vârste, de către Muzeul Național al Bucovinei.
Muzeul Național al Bucovinei, principala instituție muzeală din județul Suceava
Muzeul Național al Bucovinei reprezintă principala instituției muzeală din județul Suceava. Aceasta funcționează într-o clădire construită între anii 1902 – 1903, în stilurile neoclasic și baroc, în centrul Sucevei. Muzeul are secții de arheologie, istorie, științele naturii, artă, memoriale, observator și bibliotecă. Aceasta din urmă cuprinde peste 82.000 de volume. În plus, are laborator de restaurare și conservare și patronează mai multe publicații de specialitate. Printre ele se numără și „Anuarul Muzeului Bucovinei”.